Резервация на самолетен билет – през агент или онлайн?

Онлайн резервация

Въпреки, че електронните самолетни билети бяха въведени през далечната 2003-та година, а от 2008-ма са единствения тип билети и въпреки, че съществуват множество начини да се резервира билет онлайн, някои хора все още предпочитат да резервират билетите си на живо в офиса на туристическа агенция.

В това, особено преди 2008-ма, е имало смисъл. Имало е смисъл предвид бавните начини за разплащане (банков път, кеш), тъй като докато пристигне такова плащане цената на билета често е променена. Имало е смисъл и предвид не особено добре развитите системи за онлайн резервация по това време. Има смисъл и ако човек няма никакъв опит с летене и няма към кого да се обърне за няколко съвета и не му се четат хилядите страници по темата, изписани онлайн.

През 2015 година обаче предимствата на онлайн резервацията са толкова много, че искрено се учудваме, когато разбираме, че начетени хора, разполагащи с кредитни или дебитни карти, все още не винаги се възползват от удобствата на онлайн платформите. В тази статия предлагаме кратко сравнение на двата типа резервация – на място през агенция или онлайн.

1. Сигурност на резервацията

Тъй като това е един от факторите, който играе сериозна роля при резервацията, започваме с него. Нека видим как всъщност става самата резервация:

  • авиокомпаниите поддържат системи, в които се съхранява и обновява информация за всички полети, наличните места, ценовите условия с всичките им вариации (класа, тип на пасажера, тип на полета и т.н.)
  • глобални разпределителни системи синхронизират информацията от всички авиокомпании и я правят достъпна на следващите по веригата – резервационните системи
  • резервационните системи изпълняват заявки за търсене на полети, наличности и цени, като всяка система има различни алгоритми за намиране полети по различни критерии: най-бързи, най-изгодни, с най-малко прекачвания и т.н.
  • в единия случай информацията за полетите се достъпва от туристически агент, а в другия – от вас, директно на предпочитаното от вас устройство за сърфиране в интернет

Може да има някои вариации при различните агенции и авиолинии, но това е процеса в повечето случаи. Схема на целия процес може да видите отдолу:

Схема на резервация на самолетен билет

След извършване на заявка за резервация, независимо през коя система, се създава т.нар. „Пътнически поименен запис“ и на дадения полет се блокират съответните места за период от 2 часа (при повечето системи). Ако постъпи плащане в този период, резервацията се потвърждава и се издава електронен самолетен билет и местата се запазват перманентно. Ако не постъпи плащане, Пътническия поименен запис се изтрива и местата са отново свободни за резервация.

Това означава, че ако резервирате през онлайн система и платите веднага с кредитна карта, резервацията и плащането стават с много малък интервал, така че вие със сигурност получавате местата си на цената, която сте видели в уебсайта. От друга страна, ако запазите местата, в сайт или с туристически агент на живо, и по една или друга причина не платите веднага (например плащате по банков път), реално билетът ви не е резервиран. Това става едва когато плащането постъпи при агента. Предвид, че цените на билетите се променят ежедневно и ежечасно, има вероятност да не успеете да завършите резервацията с избраната от вас цена. По-големият проблем е, че докато се чака плащането някой друг може да запази местата и в този случай вие шанс да резервирате изобщо.

Както се вижда, в най-добрия случай няма да има разлика между двете резервации, а в най-лошия може да не успеете да резервирате на цената, която сте видели или да не успеете да резервирате изобщо.

2. Намиране на най-добри цени

Както сме обсъждали в множество статии със съвети за евтини билети, цените на билетите се менят с дни и часове, тъй като зависят от заетостта на полета и един куп други фактори. Ако се обадите на агента си и той ви каже много добра цена, няма никаква гаранция, че докато отидете до него, или докато банковия превод постъпи, ще успеете да запазите билета на желаната цена. Ако пък просто отидете в произволен ден и час, например когато имате пролука между края на работното време и взимането на децата от училище, то тогава разчитате изцяло на късмета си.

Промоция на самолетни билети

От друга страна, ползвайки сайт като Evtini-samoletni-bileti.net за резервацията си, можете да проверявате цените и дали има налични места през няколко дни или дори през няколко часа и така да видите как се движат и да дебнете за по-добра цена. Това, разбира се, не е гаранция, но поне имате много по-добър шанс да достигнете цена, която ви устройва. Резервирайки веднага и плащайки на момента с кредитна карта сте сигурни в цената на билета и в успешното запазване на местата на полета.

3. Информация и консултации, асистенция при проблеми

Вероятно една от причините да се ходи в туристическа агенция е това, че може да се говори с човек отсреща, да се получат съвети и информация. Това е факт.

Това, че резервирате онлайн обаче далеч не означава, че не можете да получите информация и консултация за въпроси, които може да имате по отношение на полета, на тарифата или на условията на конкретната авиокомпания. На сайта за резервация задължително ще има телефонен номер, на който можете да се свържете с компетентни туристически агенти, които ще отговорят на всички ваши въпроси. В повечето случаи обажданията се записват, което ви дава допълнителна сигурност, че хората от другата страна на линията ще бъдат отговорни към това, което ви казват. При асистенция или проблеми с полета можете да разчитате на онлайн туристическата агенция по същия начин както бихте разчитали и на традиционна агенция.

4. Удобство

Разбира се, удобството да направите резервацията по което време искате и от където искате е несравнимо. Не е нужно да търсите място в претоварения си график или да го пренареждате. Във всеки удобен момент, в който имате 15-20 минути свободно време и достъп до интернет можете да направите резервацията на вашите самолетни билети. Само бъдете сигурни, че имате в себе си личните документи на всички пътуващи (или да знаете как се изписват имената им на тези документи, на латиница), кредитната си карта и доброто си настроение.

Удобна онлайн резервация