Всичко за електронните самолетни билети

Електронните билети като цяло все повече навлизат в нашето ежедневие и скоро ще се мръщим когато чуем, че трябва да отидем някъде дори и с разпечатан билет, който сме поръчали и получили електронно. Преди известно време много от пътниците се страхуваха да летят с електронен билет понеже това беше нещо ново и непознато. Човек, който веднъж е летял с електронен билет обаче, не иска и да поглежда назад.

Хората, летели преди 2008-ма година, но които не са летели скоро, вероятно още помнят хартиените самолетни билети. През 1994-та United Airlines е първата компания, въвела електронни билети. 10 години по-късно само 20% от компаниите предлагат такава опция. През 2004-та IATA, международната асоциация за въздушен транспорт, взима решение до 4 години всички билети да са електронни, с цел да се спестят пари и време и на пътници, и на компании.  От 2008-ма обаче с решение на всички организации, имащи общо с туризъм и полети, хартиените билети отпаднаха като опция и днес могат да се видят вече само по филмите.

Какво е електронен самолетен билет?

Летенето с електронен билет по никакъв начин не се различава от летенето с хартиен. Електронният билет всъщност представлява файл, който вие получавате чрез е-мейл. Едновременно с това вашата резервация бива отразена в системата на авиокомпанията и на туроператора, през който правите резервацията. В електронният билет най-важният елемент е уникалния номер на резервацията. Освен него той съдържа имената на пътуващите, летището на заминаване и пристигане, номер на полета, тарифа и друга информация. Примерен билет можете да видите отдолу:

Електронен самолетен билет

Някои компании все още изискват или най-малкото препоръчват да разпечатате така получения файл, което може да направите с помощта на домашен принтер. Практически обаче в доста случаи няма да ви се наложи да вадите разпечатката, а ще пътувате само срещу показване на лична карта или международен паспорт. Разпечатката ще ви помогне в редкия случай, когато поради технически или друг проблем резервацията ви не е отразена коректно. Ако я носите ще се застраховате допълнително в случай на евентуална грешка.

В някои държави разпечатката все още се изисква да покажете разпечатката на гишето за митнически и/или паспортен контрол, а в някои летища – дори и само за да влезете в терминала, така че най-добре е да си носите разпечатка на билета със себе си.

Как да получа бордната си карта?

На летището при check-in процедурата ще ви издадат бордна карта, с която ще можете да се качите в самолета. На много летища това може да стане и от автоматизирани машини / гишета. Някои авиолинии предлагат ранна регистрация, други – онлайн резервация, трети – изпращане на баркода на бордната карта като SMS или e-mail. Разбира се, за всички тези възможности трябва да се информирате, тъй като зависи от конкретното летище, авиокомпания и полет.

Това което прави електронния билет по-добър от хартиения е, че той ни спестява време, пари и възможността да го загубим на път за летището. Факт е, че вече от над 6 години всички авиокомпании издават само електронни самолетни билети и те донасят само ползи и на двете страни – и на пътника и на авиокомпанията.