25 Любопитни Факта за Летенето със Самолет

Самолети, светкавица

Вече почти няма човек, който да не е летял със самолет. Някои имат зад гърба си 5-6, може би 10 полета и за тях летеното не е особено преживяване. Дори и летелите десетки пъти обаче ще научат нови любопитни и полезни факти за полетите със самолет от тази статия. Някои от тях може да са ви полезни при резервацията на следващия ви самолетен полет, а други просто ще ви накарат да се усмихнете 🙂

За полетите и самолетните авиокомпании

 1. Сутрешните полети са по-гладки – с по-малко турболенции. Причината е, че земята още не се е нагряла и съответно в атмосферата няма условия за турболенция. Също така при сутрешен полет е по-малко вероятно да минете през гръмотевична буря, тъй като те обикновено се развихрят следобед или вечер.
 2. Кацането на мокра писта почти винаги е по-твърдо. Самолетите нарочно кацат така, за да избегнат аквапланиране. Ето защо няма нужда да недоволствате следващия път като кацнете малко по-твърдо, ако пистата е мокра – напротив, благодарете на пилота, че не е позволил машина, тежаща десетки тонове, да се плъзне неконтролируемо по пистата. Както казват пилотите, кацането е просто „контролирана катастрофа“, а също и „всяко кацане е добро кацане“.
 3. Обявената продължителност на полета обикновено е повече от реално необходимата, с цел да се поддържа добра статистика за полети, извършени навреме. Така, ако полета отнема 1 час, времето за пътуване ще бъде обявено на час и 15 минути, така дори при известно закъснение спрямо оптималното време пак ще стигнете в рамките на обявеното.
 4. Ако самолет бъде отвлечен, един от начините за екипажа да сигнализира на летището за проблема е като вместо да отбие самолета по първото възможно отклонение продължи до края на пистата, спре и остави задкрилките пуснати.
 5. Не винаги авиокомпанията, с която пътувате, реално изпълнява полета, притежава самолета и е наела и обучила екипажа. В много случаи две или повече авиокомпании оперират един полет, или голяма авиокомпания наема регионална такава като подизпълнител, като понякога това не личи по нищо, освен ако не попитате изрично екипажа.
 6. Най-неудобните седалки в самолета са тези на стюардите – малки, сгъваеми и под ъгъл 90 градуса. Нерядко може да се видят стюарди, предпочитащи да си почиват седнали директно на пода в стаичката си.
 7. Самолетите имат клаксони, които използват, за да алармират наземните екипажи при лошо време.

Реактивен двигател на пътнически самолет

За безопасността на самолетните полети

Много пътници се страхуват от летеното със самолет, но всъщност статистиката е в полза на пътуващите със самолет. Например в САЩ шансът да умрете от сърдечно заболяване е 1 от 2, инцидент с колело – 1 на 88 000, от торнадо 1 на 450 000, от светкавица – 1 на 1.9 милиона, от самолетна катастрофа при пътнически полет – 1 на 7 милиона…

 1. Няма по- и най- безопасно място в самолета. При авария или катастрофа всичко зависи от конкретната ситуация. Ако обаче искате по-меко возене, местата близо до крилата са по-добри (по-малко сътресения и друсане).
 2. Не трябва да пътувате, ако имате тежка простуда или грип, които възпрепятстват дишането ви. Разликите в налягането при кацане и слизане могат сериозно да увредят ушните ви тъпанчета и дори да доведат до оглушаване до живот.
 3. Много хора се страхуват от светкавици, удрящи самолета. Реално всичко, което ще чуете е силно „дум“ и за самолета няма да има никакви или почти никакви последствия. Самолетите имат малки гръмоотводи по корпуса си и специална мрежа от медни проводници, които безопасно да отвеждат светкавиците. Всъщност самолети биват удряни от светкавици редовно и на практика няма случаи на сериозни щети.
 4. Маските с кислород могат да ви осигурят въздух за около 15 минути. Бързата реакция при декомпресия е ключова, тъй като иначе ще загубите съзнание за 15-20 секунди. Винаги слагайте първо своята маска, а едва след това окажете помощ на хората до вас.
 5. Има няколко причини екипажа да ви моли да вдигнете пластмасовите щори на прозорците при излитане или кацане. Излитането и особено кацането е частта от полетите, в която се случват най-много произшествия. През деня щорите се вдигат, за да свикват очите ви с външната светлина, така че в случай на авария очите ви бързо ще се приспособят към външната светлина. При полет през нощта при излитане и кацане светлините в самолета се затъмняват със същата цел. Освен това вдигнатите щори позволяват на пътниците да забележат проблем със самолета и да сигнализират екипажа. Също така вдигнатите щори ще помогнат на наземните екипи при една спасителна операция да виждат отвън какво става в самолета.
 6. Турбуленцията не е опасна за самолетите – корпусите им са направени да устояват на подобни сътресения без проблем. В повечето случаи пилотите заобикалят турбулентните зони, за да не причинят излишен дискомфорт или страх у пътниците. Истински проблем е, когато самолетът се натъкне на възходящо въздушно течение, което през нощта не се вижда на радара. Пилотите го описват като да минеш през „легнал полицай“ с 500 км. в час.
 7. Ако се случи проблем и откаже двигател на самолет с два двигателя, той може да продължи да лети поне час съвсем нормално с тягата от работещия двигател. Ако откажат всички двигатели, при височина 11 000 м. много самолети могат да планират в продължение на 60-70 км., като повечето полети са планирани така, че да има летище на такава дистанция (разбира се, не важи за презокеанските полети).
 8. Истинската причина да ви карат да приберете лаптопа и другите си портативни устройства при излитане и кацане е, че при по-тежко такова, предметът може да излети и да развие скорост от 50км. в час, преди да се удари в нещастен пътник някъде пред или зад вас.

Самолети, светкавица

За храната, водата и тоалетните на борда

 1. Пийте само бутилирана вода и напитки на борда. Никога не пийте от водата в тоалетните на борда. Същото може да се препоръча и за кафето и чая, тъй като водата, с която се правят в много случаи е от резервоари, които се почистват рядко. През 2002 г.Wall Street Journal извършва тест на водата от 14 различни полета и открива нива на замърсеност с бактерии „десетки, понякога стотици пъти над нормите на правителството на САЩ“.
 2. Храната, която се сервира по време на повечето полети е замразена, като може да я получите до 72 часа след приготвянето ѝ.
 3. Тоалетните на борда могат да бъдат отключени отвън – дръжката за отключване обикновено е скрита под надписа „Тоалетна“. Ако искате да поиграете на „ку-ку-дзак“ с някой в тоалетната, може да пробвате, но имайте предвид, че най-вероятно няма да получите разбиране 🙂
 4. В никакъв случай не пускайте водата на тоалетната докато седите на нея. Вакуумната сила е толкова силна, че може да изкара вътрешностите ви от тялото ви, както и да строши кости. Има мерки против това, разбира се, но по-добре не ги тествайте. Ако се интересувате за повече подробности относно работата на тоалетните в самолета и какво се случва със съдържанието им, като например това, че то се ускорява като болид от Формула 1, вижте това кратко клипче от Smithsonian:

За пилотите и екипажа в търговските авиолинии

 1. Пилотите често си поспиват, особено на междуконтинентални полети. Смените им са дълги, а и реално веднъж излетял самолетът се управлява 99% от автопилота, съответно основното занимание на пилотите е да се чудят как да убият времето. Разговорите и клюките, както и четенето на книжки и игрането на игри на телефона са интересни само до едно време. По думите на един пилот, „няма честен колега, летял междуконтинентални полети, който да не е събуждал посред полета, за да установи с ужас, че и колегата му си подремва“.
 2. Пилотите не ядат същата храна като пътниците. Също така на капитана и помощник-капитана се сервира различно меню. Причината е, че ако има някакъв проблем с храната в менюто на пилотите, има опасност и двамата да получат хранително отравяне и да не могат да управляват самолета. С различните менюта този риск значително се намалява.
 3. Не малко пилоти, особено летящи в САЩ, носят оръжие в себе си. И пилотите и екипажа на много авиокомпании преминават обучение по самоотбрана.
 4. До 10-15 години може да няма нужда от пилоти въобще. И в момента основната работа на пилота е да излети и да кацне, а с въвеждането на системи за автоматизиране на тези процеси на все повече самолети и летища, тази нужда отпада. По думите на настоящи пилоти, все по-често в пилотската кабина може да се чуе въпросът „И какво прави сега?„, отправен с поглед към оборудването пред тях.

Пилотска кабина на пътнически самолет

Други любопитни факти:

 1. Понякога авиопревозвачите превозват породистки(състезателни) коне в карго отделението. Обикновено конят е придружаван от гледач и/или други животни, които да му правят компания, за да не изпитва стрес. Откачил от страх елитен кон може да нанесе сериозни поражения и за целта придружителят често е въоръжен с пушка с болт, с който да умъртви коня, ако последния стане неуправляем. Разбира се, никой не иска това и такива случаи са изключително редки, но има прецеденти, най-известният от които е при транспортиране на кон за Олимпийските игри в Токио (1964).
 2. Донякъде в продължение на горното – като пътник нямате никаква представа какво се превозва в товарния отсек на самолета, в допълнение на чекирания багаж. Може да са експлозиви, наркотици, замразени трупове, змии и др.

Нядаваме се, че горните факти са ви заинтригували и забавлявали, а някои от тях са ви били и полезни. Ако е така – споделете с приятели, а при планирането на следващия си полет потърсете изгодни самолетни билети в Evtini-Samoletni-Bileti.net!