Скритата информация във вашата бордна карта

… или защо не е добра идея да споделяте снимки на бордната си карта, както и да я изхвърляте без да я унищожите.

Съвременните бордни карти са сложен документ, който съдържа повече информация от това, което виждате изписано на самата карта:

Бордна карта

Например на горната карта виждаме имената на пътника, с кой полет пътува, точна дата и час и мястото му в самолета. Дотук – добре. Ако се вгледате обаче, ще видите, че и на двете парчета от картата има баркод. Този баркод в доста случаи може да съдържа информация, която не искате да достига в грешни ръце. Скорошен пример с билет на Луфтханза, член на Star Alliance (обединение на авиопревозвачи) показва това.

При пътуване със самолет пътник споделя снимка на бордната си карта във Facebook. Оттам човек от списъка му с приятели я взима и подава баркода на специален софтуер за анализ на баркодове. Такъв е достъпен под формата на безплатна онлайн услуга, така че е изключително лесно да извлечете съдържанието на баркода. Освен, че извлеченото съдържание съдържа имената му, идентификационния му номер в системата frequent flyer, то съдържа и т.нар. „ключ на запис“ за текущия полет.

С помощта на тази информация човекът успява да влезе в акаунта на своя приятел на сайта на Луфтханза, да види всички бъдещи полети, резервирани с неговия номер, както и да получи достъп до целия му акаунт. Това му дава информация за неговия телефонен номер и за имената на човека, направил резервацията, а също така и възможност да променя избора на места в самолета и дори да откаже полети.

Баркод на бордна карта

Ако имате бордна карта под ръка може да я снимате или сканирате и да пробвате да разчетете информацията с помощта на този сайт: online-barcode-reader.inliteresearch.com/default.aspx .

Сами разбирате, че не е добра идея да споделяте снимки на бордната си карта в интернет, независимо, че си мислите, че ще ги видят само избрани хора. Също така е добре ако изхвърляте бордната си карта да я унищожите с шредер, ако имате такъв под ръка или поне да накъсате баркода като предпазна мярка.