7 неща, които не трябва да слагате в чекирания багаж

Слагането на грешните неща във вашия чек-ин куфар може потенциално да провали пътуването ви – особено ако багажа бъде изгубен, счупен или повреден от носачите. Елементарното правило е да не слагате в чек ин багажа нищо важно и ценно, в случай, че багажа ви бъде загубен. Това обаче далеч не е всичко. Следват 7 неща, които никога не трябва да слагата в чек ин багажа си.

 

1. Бижута и ценности

Разбира се, не е особено вероятно чекирания ви багаж да бъде загубен. Според SITA, компания, събираща статистика за авиокомпаниите, през 2010, например, само 0.012% от пътническите багажи са обявени за повредени, изгубени или забавени. Но ако се окажете сред тези 0.012% и в багажа ви е имало старинен часовник, скъпо бижу или уникално платно, имате проблем.

Повечето превозвачи изискват пътниците да попълнят формуляр, който, ако бъде приет, ще бъде ползван за основа за изчисляване на сумата, която превозвача ви дължи като обезщетение. Максималният размер на обезщетение за загубен или повреден на багаж е 1000 СПТ (специални права на тираж, което е международна безкасова валута). Тази сума съответства на приблизително  1100 евро. Размерът на обезщетението от страна на авиокомпанията за изгубен или повреден багаж може да бъде по-малък от горепосочената сума, в случай че багажът не е пакетиран правилно или ако съдържа непозволени за транспортиране предмети и вещества. Най-важното е, е че авиокомпаниите не носят отговорност за щети или загуба на предмети с висока стойност, ако последните не са били декларирани и/или опаковани правилно за транспортиране.

2. Идентификационни документи, паспорти, билети и бордни карти и други

Всички необходими ви за пътуването документи, независимо дали са работни такива или застрахователната полица, трябва да бъдат с вас през цялото време, т.е. във вашия ръчен багаж. Всякакви документи, флашки, хард дискове и др. съдържащи поверителна или лична информация трябва да бъдат с вас.

3. Кеш и кредитни карти

Целият чекиран багаж се проверява с електронни скенери, но отделни чанти биват отваряни и проверявани ръчно от митнически агенти и агенти по сигурността. Когато пакетирате, имайте предвид, че в някакъв момент това може да се случи и на вашата чанта. Има случаи на кражби от чекирания багаж, които, разбира се, са редки, но ако летите до по-екзотични дестинации вероятността това да ви се случи нараства значително. Също така понякога се случва при обработката на багажа да се скъса някой цип и в този случаи парите и картите ви ще се разпилеят по конвеирната лента или по пистата, затова дръжте парите си и кредитните си карти в ръчния багаж.

4. Електроника и лаптопи

Електрониката обикновено е скъпа, чуплива и съответно по-податлива на повреди при транспортиране като чекиран багаж. Заплахата за електрониката ви идва от две посоки – механични повреди при транспортирането и споменатите по-горе кражби. Независимо в колко плажни кърпи ще увиете лаптопа си той все пак е оставен на милостта на носачите и на превозните ленти.

5. Всичките си дрехи

Ако багажа ви изчезне, ще сте си благодарни, че сте си сложили чифт чисто бельо и чорапи в ръчния багаж. Ако можете да съберете и горни дрехи за 1-2 дни, подходящи за климата във вашата дестинация, това е още по-добре. Ако пътувате към дестинация с драстично различен климат от тази, от която излитате, това е почти задължително. Тоалетни принадлежности, а също и четка за зъби и гребен също са неща, които е добре да имате в ръчния си багаж.

6. Медикаменти

Предполагаме вече разбирате идеята: ако не можете да живеете комфортно без него за ден или два, не го слагайте в чекирания багаж. В този смисъл лекарства, издавани само срещу рецепта е по-добре да задържите с вас.

На пътниците по принцип е разрешено да внасят на борда течни медикаменти дори когато надвишават допустимия лимит за течности по принцип. Ще трябва обаче официално да декларирате това, когато минавате през проверката. Достатъчно е да заявите на служител от проверяващите, че искате да внесете лекарства с вас и да му ги дадете за инспекция. Добра идея е да ги надпишете. Добре е, но не е задължително да носите рецептата за тях.

7. Храна и напитки

Избягвайте да слагате храна и напитки в чекирания багаж. Това не е забранено, но въпреки това е непрепоръчително. Опаковката на бутилираните напитки може да се наруши, правейки дрехите ви неизползваеми. Ако полетът ви бъде забавен или багажа ви дойде със следващ полет, пакетираната храна може да се развали.

Спокойно пътуване с Evtini-Samoletni-Bileti.net 🙂