Съвети при пътуване със самолет: ски и сноуборд

Ако сте почитатели на зимните спортове и родните пейзажи вече са ви омръзнали, сигурно търсите следващото си приключение извън границите на България. Щом летенето е предпочитаният ви начин на придвижване, ето няколко съвета за пътуване с екипировка.

 

 

  • Проверете дали превозвачът, който сте избрали, позволява пренасянето на ски и сноуборд екипировка безплатно. Все още има компании, които позволяват по 1-2 ръчни чанти с багаж, така че можете да спестите пари по този начин. Проучете и дали съответната авиокомпания има специални правила относно конкретната екипировка, защото може да се окаже, че има лесно решение на проблема. Например някои превозвачи считат ските и обувките за един брой багаж. Много от редовните авиокомпании не налагат такси при превоза на един чифт екипировка за ски или сноуборд, като например Lufthansa и Austrian Airlines. За сметка на това всички нискотарифни компании начисляват такава такса.*
  • Вземете си удобна чанта. Например, чанта с колелца би била удобна за пренасяне на тежката екипировка и ще я запази невредима. Добре е също да има допълнително омекотяване за тази цел. Тъй като и теглото е от значение, потърсете си олекотена чанта. За да не надхвърлите позволеното тегло, можете да сложите ски автоматите в другия багаж.
  • Възползвайте се максимално от чантите. Макар в раниците за обувки да не е позволено да се носят допълнителни вещи, това не важи за чантите за ски. В тях можете да поставите всякакви дреболии като чорапи, шапки, ръкавици и т.н.
  • Станете редовен клиент на дадена авиокомпания и трупайте точки за статус. Например Bulgaria Air предлага както безплатни билети след натрупан определен брой точки, така и безплатен багаж до 10 кг за лоялните си клиенти. Air France също предлага награди, които позволяват преноса на по-тежък багаж. Така, стига да летите често, можете да си осигурите безплатно транспортиране на ските, както и редица други удобства.
  • Вземете само обувките си. В случай, че не успете да откриете лесен и евтин начин да пътувате със ските си, можете да натоварите само обувките и на място да наемете подобни или дори идентични ски.
  • Хората с опит съветват да носите обувките със себе си. Частта от екипировката, която е най-неприятно ако загубите или се окаже на друго летище, са обувките. Вземете ги със себе си на борда, за да сте сигурни, че ще успете да се насладите на ски ваканцията си!
  • Използвайте куриер. Може да звучи като отчаяна стъпка, но, ако планирате пътуването си навреме, бихте могли да се възползвате от много ниски цени на куриерските услуги и да си спестите тревогите около летенето с нестандартен и лесно повредим багаж.

Air France приемат ските и обувките за един багаж. Допълните такси за по-тежък багаж зависят от дестинацията (позволени са до 23 кг / за Бизнес класата и за La Première  – 32 кг). Екипировката за ски и за сноуборд трябва да бъдe поставенd в специален контейнер и пътниците да се свържат с Отдел продажби, за да се потвърди възможността за превоз.

British Airways също считат ските/дъските и обувките за един багаж и ги пренасят безплатно. Те приемат дъски със всякакъв размер, стига да са опаковани добре.

Air Canada – чифт ски, каска и чанта с обувки се броят за едно. Не се начисляват допълни такси за размера.

И при нискотарифните, и при редовните авиокомпании трябва да се съобщи за багаж с неправилна форма, чуплив или лесно повредим (като ски, сноуборд, музикални инструменти и др.) най-малко 48 часа преди датата на полета. Багажът се превозва като регистриран.

Тъй като правилата на авиокомпаниите подлежат на промяна, съветваме ви сами да проучите актуалната информация по въпроса.