Пътепис и снимков гид за Барселона

Барселона

Откъс от пътепис за невероятният испански град Барселона, подплътен с множество снимки. Връзка към целия пътепис – най-долу.

Пътуване до Барселона

Самолетния полет беше с Wizz Air, които както винаги са на ниво. Летището, при положение, че кацате на основното летище Barcelona El Prat, е огромно. Обслужва по 30 милиона души на година с планове за удвояване на потока до 2012. Придвижването до центъра на града е най-удобно с автобуси A1 и A2, които през 5-10 минути спират пред всеки изход и обират пътниците. Крайна спирка е площад (пласа) Каталуня (де-факто центъра на града). Отнема между 20 и 40 минути и струва 4.5 евро.

Транспорт в Барселона

Препоръчвам да си купите още на летището Barcelona Card, която ви дава право да пътувате безплатно с градския транспорт, както и различни намаления и безплатни входове в разните забележителности (над 100 мисля). Струва си, особено ако искате да влизате в различните обекти.

Метрото има 7 линии, които опасват града открай докрай, много е удобно. Допълват се от няколко градски влакови линии. Автобусите също са добър вариант, поради липсата на задръствания в града. Освен това на всяка спирка има много подробни карти на всички маршрути, които минават оттам, трудно е да се объркаш. Таксита има много, но не съм се качвал. Навсякъде в градския транспорт има много добра климатизация.

Инфраструктура

Невероятен град! Планиран с размах, всички улици са широки, с предвидени места за паркиране, безупречна маркировка и сигнализация. Мястото на всеки контейнер за боклук е маркирано на асфалта! Аз лично не видях нито една дупка, било то на асфалта или по тротоара. Там, където се правеха ремонти беше обозначено и заградено…

Целият пътепис със снимките можете да видите в „Блогът на Geo„.