Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Саграда Фамилия - предна фасада

Ако може да се каже нещо за световноизвестното произведение на архитектурното изкуство – „Саграда Фамилия“ (La Sagrada Familia), то е, че веднъж видял я, човек не може да я забрави. Дори и впечатленията да са противоречиви, църквата в строеж в сърцето на Барселона, Испания, със сигурност е една от най-странните и впечатляващи сгради, построени от човека. И това е въпреки частично опасващите я скелета и надвисналите кранове.

Сградата е проектирана от Антони Гауди в края на 19-ти век, а строежът започва през 1882 година и е вероятно най-дългият в историята на строителството. По въпроса за скоростта на изграждането самият творец обичал да казва: „Моят клиент не бърза.“ Строителните работи спират на няколко пъти. За първи път това се случва след нелепата смърт на Гауди през 1926 години, когао са готови около 15-25% от строителните работи.

След смъртта му с помощта на други архитекти, но следвайки скиците на Гауди, строежът на Саграда Фамилия се възобновява. Работата върви бавно, защото се разчита на финансиране основно чрез дарения. Изграждането е прекъснато за втори път по време на Гражданската война. Към момента строителството се финансира в известна част от входните такси.

През 2010 г. папа Бенедикт XVI не се посвенява да освети и обяви за базилика все още непостроената сграда, вероятно опасявайки се да не е твърде късно когато бъде завършена. Тя е и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Архитектурният стил на сградата се определя като съчетание на формите, характерни за готиката и тези, типични за арт нуво. Формите са типични за Гауди – взети от природата елементи, преплетени по невиждан до момента начин. Не е пропуснал и керамиката, с която всеки, посетил парка Гюел е запознат. Детайлът е изумителен на места. Сцените по външните стени изобразяват библейски истории.

Фасадата на входа се каза „фасада на страстта“. Името идва от „Страстите Христови“ и изобразява болката, жертвата и смъртта му. Фасадата гледа на запад и така приема последните лъчи на залязващото слънце. Чрез мрака и сенките на нощта се засилва символиката – тъмната част от живота на Христос. Фасадата „Рождество“ е в задната част на храма и изобразява раждането на Христос. Символиката на изображенията над трите входа на църквата изобразява вяра, милосърдие и надежда. Тази фасада гледа на изток, откъдето изгрява слънцето. Преплитането на „езическа“ митология с християнската такава е особено очевидно при Гауди.

„Фасадата на славата“ е третата фасада, която трябва да гледа на юг, но тя е в по-ранен стадий на строителството от други две. В оригиналния дизайн сградата има 18 кули, представляващи във възходяща височина – дванайсетте апостола, Дева Мария, четирите Евангелиста и Исус Христос.

Посетителите могат да видят двете завършени фасади, да влязат в самата сграда и дори да се качат в две от кулите (задължително го направете, гледката си заслужава).

Очаква се „Саграда фамилия“ да бъде завършена през 2026 г., когато се навършват 100 години от смъртта на гениалния каталунски архитект Антони Гауди. На видеото отдолу може да видите как ще изглежда след като бъде завършена, на фона на Барселона. На официалният сайт на Саграда Фамилия можете да видите как върви строежа, както и да закупите билет за посещение онлайн.

Следват снимки – кликнете за пълен размер!

Саграда Фамилия - предна фасада

Саграда Фамилия – предна фасада

Саграда Фамилия - предна фасада

Саграда Фамилия – предна фасада

Саграда Фамилия - задна фасада

Саграда Фамилия – задна фасада

Детайл от задната фасада

Детайл от задната фасада