Берлинската катедрала

Берлинската катедрала (на немски Berliner Dom) е построена върху Музейния остров в Берлин, Германия. Островът се намира в река Шпрее и на него се помещават пет международно значими музея, част от наследството на ЮНЕСКО.

 

 

 

Въпреки, че е известна като катедрала, това всъщност е протестантска църква. Настоящата ѝ постройка е издигната през 1905г. Куполът на църквата е с височина 70м. Архитектурата ѝ е неоренесансова, а изпълнението ѝ струва около 11.5 милиона германски марки (1905 година). Изградена е от пясъчник. Берлинската катедрала е най-голямата църква в града и със службите, концертите и другите събития, които организира, е от изключителна важност за протестантите в страната и отвъд границите ѝ.

Какво да видим в Берлинската Катедрала

Макар и да не е издигната до предишното си величие след бомбардировките от Втората световна война, с невероятната си фасада сградата е една от най-големите атракции в Берлин. Църквата се намира в историческия център на града и, ако изкачите 270-те стъпала до купола, можете да се насладите на уникална гледка. От там се вижда центърът на града, Музейният остров, Дворцовият площад, както и градината Лустгартен (в превод Градината на удоволствията).

 

Нещо, което със сигурност си струва да се чуе, е огромният музикален орган марка Зауер. Той е създаден по същото време като самата църква. През 1905г е бил най-големият в Германия с 7269 тръби и 113 регистъра. Инструментът бележи върха на кариерата на Вилхелм Зауер, който е сред най-известните майстори в историята. Днес той е единственият запазен в оригиналното си състояние орган от късния романтичен стил. В църквата можете да си закупите дискове с музикални записи, а тук можете да си свалите отделни изпълнения от аудио записа на Токата, изпълнен на органа от църковния музикант проф. Андреас Зийлинг.

В Берлинската катедрала е създаден и музей, в който можете да видите рисунки, проекти и макети, описващи планирането и изграждането на постройката. В музея се намират и декоративни елементи и скулптури, създадени от известни художници и архитекти през 19в. Най-привлекателна сила има интериорен макет в мащаб 1:25, където ясно могат да се видят различни части от църквата.

Криптата на династията Хоенцолен има голямо историческо и културно значение. Съдържа 94 гробници датиращи от 16 до 20 век. Сред тях могат да се различат всички стилове след късния Готик. Има погребални паметници и ковчези, изработени от камък, дърво, метал, като някои от тях са семпли, докато други са богато украсени. Особено редки са дървените ковчези, покрити с текстил – кадифе и брокат. По време на Втората световна война е имало големи поражения върху криптата, тъй като куполът се е сринал върху нея. Вследствие голяма част от ковчезите са силно повредени и реставрацията им още не е напълно приключила.

800px-Dom_Berlin_Gruft_115 800px-Dom_Berlin_Gruft_121

В църквата се помещават две гробища – първото е създадено през 1830г и е сред най-значимите в столицата. То е в неоготически стил и е оградено със стени от три страни. Параклисът, който е в същия стил, е реновиран през 90-те години и се използва за погребения. Второто гробище е регистрирано през 1870г. До параклиса му се намира мемориална каменна плоча, на която са издълбани имената на всички пастори, които някога са служили в църквата.

Berliner_Dom_Interior

Предлагат се обиколки на Катедралата, както и възможност за 30-минутен рецитал. Обиколките са за групи  – обикновени и за ученици. Има възможност и за аудио тур. Подробности за брой хора в група и цени в евро можете да видите тук. Всички цени не включват входната такса. Записването трябва да се направи предварително на тел. +49 (0)30 202 69 119 (английски/немски) или по имейл – besucherdienst@berlinerdom.de.

Най-изгодните цени на самолетни билети до Берлин както винаги са на Evtini-samoletni-bileti.net. Ако публикацията ви е харесала – споделете в социалните мрежи!