Айфеловата кула, Париж

Айфеловата кула и Марсово поле

Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324м (заедно с антените), издигаща се в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман. Тя е един от най-популярните символи на френската столица и Франция като цяло, както и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят.

 

 

Строителство на кулата и значимост

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж, състяло се 1889 г. инженерът Айфел печели конкурс за изграждането на кулата само 2 години преди изложението и успява да я построи само за 2 години, 2 месеца и 5 дни благодарение на иновативен метод за бързо строителство на метални конструкции. Той получава правото да я експлоатира за 25 години след построяването ѝ и през това време кулата приема името „Айфелова кула“.

Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният архитектурен паметник с платен вход в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. През 2011 година е посетена от над 7 милиона туристи, 75% от които чужденци. Общо до 2010 година кулата е посетена от над 250 000 души.

(кликнете на снимката за пълен размер)

Айфеловата кула - панорама

Айфеловата кула – панорама

Айфеловата кула, с първоначална височина от 312м, остава най-високата конструкция в света от своето построяване до 1930 година, когато е построена Крайслер Билдинг в Ню Йорк, коато я изместена от първото място. Ако не се отчитат поставените върху конструкциите антени, Айфеловата кула и до днес е втора по височина във Франция след завършения през 2004 година Виадукт Мийо. Височината и става 327м на 8 март 2011 г. с поставянето на предавател на TNT.

Достъп до Айфеловата кула

Кулата е на централно място в Париж и е достъпна както с метро, така и с друг градски транспорт. Панорамата, която се открива от третата площадка не е за изпускане! За препоръчване е да си поръчате билетите онлайн, за да избегнете огромните ежедневни опашки (25 000 души средно на ден).

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени ресторанти. В миналото е използвана за научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

Кулата е отворена от 9:30 сутринта до 11 часа вечерта, а билетите са около 15 евро за един възрастен. Кулата е осветена по зрелищен начин през нощта, можете да се насладите и светлинни шоута всяка вечер, на всеки час. Тогава по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като светлинното шоу трае около 5 минути.

(кликнете на снимките за пълен размер)

Айфеловата кула през нощта

Айфеловата кула през нощта

Айфеловата кула и Париж през нощта

Айфеловата кула и Париж през нощта

Няколко любопитни факта за Айфеловата кула

  • Айфеловата кула невинаги е била кафеникаво-ръждива. През 1889 г. е била боядисана в жълто, а от 1954 и 1961 г. е била решена в кафяво-червената гама.
  • В края на 20-те и началото на 30-те години на XX в. кулата е била като билборд – три от страните ѝ са били брандирани с реклами на „Ситроен”.
  • Далеч не всички французи се гордеят с постройката. През годините са били правени редица петиции за отстраняването ѝ, тъй като според много хора тя е „безполезна” и дори „грозновата”.
  • През зимата Айфеловата кула се свива. Измервания сочат, че тя губи между 4 и 8 сантиметра, когато температурите са минусови.