Съвети при пътуване със самолет: с бебе на борда

Когато става въпрос за пътуване с бебета или малки деца, предварителното проучване и подготовката са много важни. Летенето със самолет не е по-различно и затова сме подготвили кратък материал, който да ви помогне с взимането на решения относно пътуването ви и да го направи по-приятно.

 

 

Възрастови ограничения

Макар и качването на самолет с новородено да звучи ужасяващо за някои, всъщност няма причини за безспокойство. Много авиокомпании предлагат възможността да пътувате с бебето си само два дни след раждането му, други изискват да са минали 4-5 дена, а трети позволяват качване на борда след 14-тия ден. Добре е да проверите изискванията на превозвача, който сте избрали, в случай че искате да пътувате няколко дни след раждането. Има компании, които изискват бележка от личния лекар, за да се удостовери, че майката и детето могат да пътуват безпроблемно.

Документи

– Билети – на бебетата (до 2 години) обикновено се полага 90% намаление, тъй като за тях не се предвижда място. Въпреки, че бебето ще пътува в скута на придружаващия го, билетът е задължителен. В някои случаи, в зависимост от превозвача, може да се осигури седалка за бебето, което е вероятно да направи пътуването по-леко и удобно за придружителя.

– В случай че детето / бебето пътува само с единия родител или с трето лице, се прилагат законите за извеждане на непълнолетен гражданин извън страната. Ако единият родител е придружаващият, то той трябва да има писменото съгласие на другия със заверка от нотариус.

baby-784609_1280

Подготовката

Разбира се, независимо какъв транспорт ще изберете, първата стъпка е да набавите и опаковате всичко необходимо за детето: храна, памперси, играчки, залъгалки, лекраства (ако има нужда от такива), необходими документи и др. Почти е неизбежно едно бебе или невръстно дете да не вдига никакъв шум в продължение на няколко часа, но за да направите всичко възможно той да бъде намален до минимума, включете в ръчния багаж всичките му любими играчки и имитации на ваши вещи (като телефони). Всичко, което е оцветено в контрастни цветове или има друг начин да задържи вниманието на детето, е добър спътник. Трябва да имате предвид, че някои превозвачи дават право на повече багаж при пътуване с бебе, докато други – не. Проверете изискванията и правилата на авиокомпанията, която сте избрали. Тук ще отбележим също, че на борда се допуска внасянето на мляко и вода в бебешки шишета за хранене, както и на определени бебешки храни. Уверете се, че сте взели достатъчно храна и течности, особено ако полетът е дълъг или има прекачвания.

Облекло и аксесоари

Да започнем с това, че кенгурата за бебета набират все повече популярност и има защо. Те са практични и удобни както за родителите така и за децата. Наблюденията показват, че малките се чувстват много по-спокойни и съответно е по-малко вероятно да докарат другите пътници на борда до изтощение. Продават се най-различни варианти за носене отпред и отзад, а и всеки може сам да си изработи такова ако предпочита.

Що се отнася до това какво облекло е добре да изберем, трябва да имате предвид, че тоалетните в самолетите са доста малки. Това може да причини доста неудобства ако бебето е облечено с катове дрехи. Поради тази причина за препоръчване са дрешки, които са лесни за обличане и събличане – например с цип или копчета. Преди да поставите пеленачето върху отреденото място, уверете се че всичко друго е извадено от чантата и приготвено за ползване.

Уверете се, че сте взели резервни дрехи, мокри и сухи кърпички, одеалце и муселинова кърпа или еквивалент на нея.

Излитане и приземяване

Специалистите казват, че е много по-малко вероятно невръстното дете да приеме пътуването като нещо обезпокоително, в сравнение с това ако пътува със самолет за първи път в по-късна възраст. Въпреки това е добре да се отбележи, че много малки деца изпитват смущения по време на излитане и приземяване, което вероятно се дължи на заглъхване на ушите вследствие на рязката промяна в налагането. За да премине детето  по-спокойно през тези периоди, е добре да му намерите занимание и да му помогнете да се чувства удобно и безопасно физически. Биберон и други залъгалки могат да подобрят положението. Кърменето или храненето с бутилка са може би най-сигурният вариант, стига бебето да е гладно. Можете също и да го приспите.

Не забравяйте, че макар пътуването с новородено или малко дете да е предизвикателство за родителите, на другите пътници също може да не им е леко. Една мила дума или извинение може да подобри настроението на всички, а и да отвори врати : )