Пътепис и гид за Виена (със снимки)

Виена - Шьонбрун

Поредният пътепис от серията ни с пътеписи за популярни дестинации. В случая – откъс от пътепис и гид за Виена. Целият пътепис може да видите през линка в долния край на публикацията:

Пътуване до Виена

При цена 100 евро за двупосочен билет, при това с традиционна авиокомпания (Austrian) и сравнително скоро преди самия полет, пътуването си беше направо евтино. Можете да видите изгодни самолетни билети за Виена в нашия сайт. Самото летище е доста близо до града (от 16 до 25 минути). Избрахме най-евтиния вариант на придвижване – с градски влак S7 – 3.60 евро, което мисля, че е най-евтиното ми придвижване от летище до хотел досега.

Транспорт във Виена

В самия град почти всички интересни за туриста обекти са достъпни с някоя от 5-те линии на метрото (не ме питайте защо 5-тата се казва U6!). Има и отлични градски влакове и автобуси, но реално ми се наложи да ползвам единствено влаковете и то само между летището и хотела. Задръствания не видях никакви.

Всички видове обществен транспорт в район 100 – Виена са обединени в мрежата VOR. Купувайки си VOR карта или билет пътувате във всички превозни средства без ограничения. Ние си взехме Vienna Card още на летището – 18.50 евро, включва много отстъпки за туристически обекти, заведения и други и в същото време е и карта за градския транспорт за 72 часа. Иначе карта за 72 часа струва 14.00 евро.

Отлична информация за туриста ще намерите във www.wien.info (официален сайт). Можете да планирате всякакви пътувания от точка до точка (адрес, забележителност или друг обект), независимо от броя прекачвания и видовете транспорт от този сайт.

Инфраструктура

Всичко отлично – широки улици, пешеходни зони, знаци, маркировки. За мен като турист донякъде беше проблем липсата на дублиране на информацията на английски…

Целият пътепис вижте тук.