Домашните ресторанти на мода в Италия

Вечеря

Hай-новият хит в Италия е да поканиш някого на “ресторант„ в дома на непознати. Все повече италиански и чужди туристи, посещаващи Рим или Флоренция например, се възползват от шанса да вечерят вкусно в уютна домашна обстановка. Собственикът на къщата влиза в ролята на майстор-готвач докато на масата в салона или на терасата му сядат напълно непознати хора, които не само вечерят, а и общуват помежду си.

Няколко сайта предлагат подобни алтернативни вечери – Ceneromane.com (в превод – римски вечери), Gnammo.com.

Туристите, които резервират вечери в домашна обстановка, получават различно преживяване спрямо това, което предлага традиционният ресторант. Така дори хората, посещаващи Рим за пръв път, могат да се докоснат до манталитета и домашната атмосфера на жителите му. Тук става дума за споделяне с местни хора на вечерта, а не само на вечерята. Това е подобно на каучсърфинга (couchsurfing), но с повече фокус върху вечерното събитие, „социално ядене“, както го нарича единият от сайтовете.

Как работи? Първо се регистрирате в съответния сайт, след това започвате да търсите подходящ домакин според предпочитанията си. За Рим например сайтът предлага възможности за вечери в идеалния център, на панорамна тераса до площад “Навона”, срещу купола на “Свети Петър” , в живописния квартал “Монти” до Колизеума и т.н. Към момента повечето сайтове разполагат с няколко десетки домашни готвача. Те са селекционирани по майсторство пред тенджерите и по комфорт и красота на домовете им.

След това клиентът може да избире менюто, което предпочита – рибно, с месо, вегетарианско и др. Собственикът лично пазарува от най-добрите продукти и напитки. Вечерята може да струва от 30 до 90 евро на човек. Тя включва всичко – от предястията и аперитива до десерта, кафето и напитките.

В сайта на Gnammo (произнася се “Нямо”, обозначаващо звука „мляс“), за разлика от останалите, собственикът е този, който избира датата на вечерята, която ще организира. След като се обяви датата гостите могат да посочат дали желаят да се включат. За пример: вегетарианска вечеря с отбрани продукти и питиета струва от порядъка на 20 евро на човек, което е доста конкурентно на фона на цените в ресторантите в Рим.