RyanAir ще открие база в София и започва полети до 21 дестинации

Ryanair

В официално прес-съобщение авиокомпания RyanAir обяви, че на 30 октомври ще открие 83-тата си поред авиобаза в София, летище Враждебна. Компанията ще направи инвестиция от 300 милиона евро за 3-те самолета, които ще летят от новата авиобаза. Очаква се инвестицията да отвори и 1100 нови работни места. Очакванията на RyanAir са да превози 1.5 милиона души през 2017-та година, което ще постави авиопревозвача на едно от първите места, заедно с текущия лидер – WizzAir.

Към момента авиокомпанията лети само до летище Пловдив – с полетите до Лондон и Франкфурт. Нискотарифният превозвач започна тези полети още през 2010 г.

По думите на Дейвид О’Браян, Главен търговски директор в авиокомпанията, разширението е част от плановете на компанията да навлезе по-сериозно в Източна Европа. Резултат от него ще е свързването на София с ключовите бизнес центрове на Европа като Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон, Мадрид и Милано, правейки RyanAir предпочитаната авиокомпания за бизнес и туристически пътувания със самолет.

Ирландският авиопревозвач представя себе си като най-голямата low-cost авиокомпания на континента, която ще превози 106 млн. пътници тази година, има 82 бази и лети до 200 летища в 31 държави по над 16 хил. маршрута, които обслужва с 330 самолета Boeing 737. Компанията е силно фокусирана върху големите пазари като Великобритания, Испания и Италия, а отскоро и върху Германия. Големите й поръчки й позволяват да разшири пазарите си и да погледне и към по-малките като софийския, обяснява О’Брайън, цитиран от Дневник.

90-те нови полета ще бъдат до следните дестинации: Атина, Барселона, Баден, Берлин, Бирмингам, Брюксел – Шарлерой, Кастельон – Валенсия, Кьолн, Дъблин, Айндховен, Глазгоу, Хамбург, Ливърпуул, Лондон – Станстед, Мадрид, Меминген, Милано – Малпенса, Пиза, Рим – Чиампино, Стокхолм и Венеция. До близо половината от тези дестинации до момента няма директни полети от София. Вижте по-подробно очакваното разписание на полетите, започващи на 30-ти октомври 2016.

Все още не е ясно дали полетите ще се изпълняват от стария или новия терминал на летище София, но ако трябва да се обзаложа, смятам, че ако не всичките, то поне повечето полети би следвало да се изпълняват от по-новия Терминал 2, тъй като капацитета на Терминал 1 изглежда недостатъчен за такъв пътникопоток. Но все пак от нискотарифна авиолиния можем да очакваме почти всичко.

Обявен график на новите полети на RyanAir за зимата на 2016 година:

Атина     1 път дневно       Кьолн     1 път дневно  Мадрид     4 пъти седмично
Барселона     3 пъти седмично Дъблин     3 пъти седмично Меминген     2 пъти седмично
Баден     2 пъти седмично Айндховен     3 пъти седмично Милано     1 път дневно
Берлин     1 път дневно Глазгоу     2 пъти седмично Пиза     3 пъти седмично
Бирмингам     3 пъти седмично Хамбург     3 пъти седмично Рим     1 път дневно
Брюксел     4 пъти седмично Ливърпул     2 пъти седмично Стокхолм     2 пъти седмично
Кастельон     2 пъти седмично Лондон     2 пъти дневно Венеция     2 пъти седмично

Резервации за всички полети на RyanAir ще можете да направите както винаги на нашия основен сайт.