Загубен багаж на летището – какво да правим?

лента за багаж

Надявам се да не ви се случва да прибягвате до съветите в тази статия, но ако все пак сте един от „късметлиите“ (9 на 100 000), които са пристигнали на летището без багажа си, четете надолу. Ако смятате да пътувате, задължително прочетете и секцията „Как да минизираме щетите от загубен багаж“ по-долу. Може да си спестите доста главоболия при вашето самолетно пътуване.

На първо място, ако багажа ви не излиза на лентата – не се паникьосвайте! В много от случаите багажът ви не е изчезнал безвъзвратно, а е забавен на предишното летище и отклонен за погрешна дестинация и в 98% от случаите ще получите отново багажа си в рамките на няколко часа или няколко дни, във втория случай.

За да стане това, обърнете се възможно най-скоро към служба Рекламация и багажи на летището или към офиса на авиокомпанията, с която сте летели. Подайте жалба за липсващия багаж, по която ще се изготви протокол. След това летището в продължение на 5 дни търси багажа ви чрез международна електронна система за проследяване. Ако търсенето не даде резултат с това се заема авиокомпанията, за която е бил самолетния ви билет.

В 21-дневен срок превозвачът проучва къде е изчезналият багаж. Ако все пак куфарът е неоткриваем, което често се случва, ако се стигне до това, то авиокомпанията дължи обезщетение. Имате право да го изискате до 2 години след датата на пътуване. Лимита на обезщетението зависи от различни международни закони и може да варира в зависимост от коя за коя държава сте летели, в коя държава е регистрирана авиокомпанията и др.

Как да минимизираме щетите от загубен багаж?

  1. Не дръжте ценности – фотоапарати, лаптопи, бижута, пари, паспорти и други в check-in багажа. Вземете ги с вас в ръчния багаж.
  2. Закачете (или поставете на специалното място, което има на някои куфари) картонче или лента с вашите имена, адрес, телефон за контакт.
  3. Най-честата причина за загубен или забавен багаж е късната регистрация за полета, а също и прекалено кратък престой при прекачване. Избягвайте ги, по възможност.
  4. Уверете се, че летищният персонал закача лентата с правилната дестинация на check-in гишето.
  5. От чантата ви не трябва да висят дръжки или колани, които могат да се закачат за багажните ленти.
  6. Не препълвайте чантите си. Случва се да „експлоадират“ и багажа ви да се разпилее по лентите, безвъзвратно загубен.
  7. Махнете старите етикети от багажа си, за да се избегне объркване на автоматичните системи.
  8. Ако пътувате към много различен климат, сложете си един чифт подходящи дрехи в ръчния багаж.

И на последно място: застраховайте багажа си. 5 евро е обичайната цена на куфар и може да ви възстанови доста от загубите (150 евро). Иначе обичайните компенсации са около 20 долара на килограм багаж.

След като сте добре запознати как да опазите багажа си, време е за полет към следващата дестинация!