Впечатления от авиокомпания Wizz Air

Wizz Air / Уиз Еър

Летя с нискобюджетни авиокомпании доста често последните от 2005-та насам. По стечение на обстоятелствата (географско положение например 🙂 ), както и добрите цени на самолетните билети, най-често съм летял с Wizz Air.  Ето затова реших да споделя и впечатленията ми от тази, според мен, отлична нискотарифна авиокомпания.

Ще започна с малко факти. WizzAir е основана още през 2003-та година и е със седалище в Унгария. Компанията разполага с 26 самолета AirBus 320-233 и AirBus 320-232, всеки побира по 180 души. За да разберете плановете за разширение на бизнеса ще спомена, че са поръчани още 106 броя! Самите самолети са с много добра (над средната) сигурност. Машините се поддържат от техниците на Луфтханза.

Според международната категоризация компанията е с две звезди. Според статистиката средно 77 от 100 полета са навреме, 8 закъсняват малко, 3 много закъснели, 4 ужасно закъснели и 6 анулирани.

Личните ми впечатления от Wizz Air ще разделя на няколко части.

Самолети

Wizz Air имат може би най-запомнящите се самолети заради розовия им цвят 🙂  Сравнително нови, никога не съм имал притеснение в сигурността им или неприятни преживявания при пътуване. Седалките не са особено широки, мястото между редовете, с изключение на тези до аварийните изходи и тесничко, особено за по-високи хора, но така е при всички low-cost авиолинии.

Екипаж

Предимно млади момичета и мочета, всички говорят английски на добро ниво. Много учтиви и отзивчиви. Услужливостта е навсякъде. Във връщането на рестото например – много често нямат дребни и те записват в едно малко тефтерче, че ти дължът 50 цента, примерно. Чакаш някой да им даде на тях, за да ти ги дадат на теб. В разместването на места също ще ви помогнат. Ако сте двама, но сте се моткали до последно и сега няма две седалки да седнете заедно те се ангажират да ви намерят. Не е тяхна работа, но го правят.  При това с усмивки.

Обслужване

Върхът обаче е личното приемане на нещата в Wizz Air. Независио от това дали се обаждаш по телефона (1 евро на минута, между другото), летиш или си кореспондирате чрез емайл винаги имат лично отношение – обиждат се, шашкат се, ядосват се. И наистина много се стараят.

Реакция при проблеми

Доста адекватни, като за low-cost авиокомпания. Случи се един път да не можем да кацнем заради лошо време в София и да трябва да се връщаме до Будапеща. Там веднага ни уредиха самолет, с който да ни извозят (след 6-7 часа, но все пак бързо), раздадоха купони за храна на летището и прочие.