Впечатления от авиокомпания EasyJet

Easyjet / Изиджет

Летя с нискобюджетни авиокомпании доста често последните от 2005-та насам. Няколко пъти EasyJet имаха много добра оферта и съм летял с тях.  Ето затова реших да споделя и впечатленията ми от тази нискотарифна авиокомпания.

Ще започна с малко факти. EasyJet е основана още през 1995-та година и е със седалище в Лондон. Компанията разполага със  220 самолета (AirBus 319, AirBus 320, AirBus 321, Boeing 737-700). Средната възраст на самолетите към Декември 2014 е 6 години. Самите самолети са с добра (над средната) сигурност.

Личните ми впечатления от EasyJet ще разделя на няколко части.

Самолети

Като повечето нискотарифни превозвачи и EasyJet предлага не особено широки седалки с малко място за краката, което си е проблем за по-високите хора.

Екипаж

В EasyJet персонала са мъже или не-до-там-привлекателни жени. Професионалионални усмивки и обслужване по протокол с две думи. Ще ви донесат вода, салфетка и каквото друго пожелаете, но никога безплатно. Ще проверят дали сте си закопчал колана, ще се обръща към вас със ‘sir’ или ‘madam’, но нищо повече. Вероятно причината е, че са достатъчно изнервени от факта, че освен кабинен екипаж, играят ролята  и на летищен персонал.

Винаги имат дребни. Предлагат отскоро избор на вегетариански и organic храни в иначе семплото им junk food меню. Предлагат слушалки на борда, срещу заплащане. За по-дълги полети пускат и филми.

Обслужване

Като цяло на ниво, професионално, но в един от случаите бавно се стигна до решение на проблема.

Реакция при проблем

Не съм имал проблеми, може би защото малко съм летял с тях, така че не мога да дам мнение от първа ръка.

Като цяло EasyJet не са лоша компания, може да поработят по обслужването, например като увеличат екипажа.