260 авиокомпании вече могат да приемат плащания в BitCoin

Ако имате виртуална валута или планирате да закупите такава, то съвсем скоро опциите ви за разплащане за самолетни и железопътни билети рязко ще се увеличат. Биткойн компанията БитНет обяви партньорство с UATP, благодарение на което над 260 авиокомпании ще могат да приемат разплащания в най-употребяваната криптовалута – BitCoin. UATP е глобална мрежа за разплащания, собственост на водещи авиокомпании.

Списъкът с компаниите, коите ще могат да приемат Биткойн включва: Aeromexico, Air New Zealand, American Airlines, Austrian Airlines, China Eastern Airlines, Delta Air Lines, EL AL Israel Airlines, Etihad Airways, GOL Linhas aereas inteligentes S.A., Hahn Air, Japan Airlines, Luhfthansa German Airlines, Malaysia Airlines, Qantas Airways, Shandong Airlines, United Airlines and US Airways. Освен авиокомпании в сделката са включени и железопътни компании в Северна Америка (Amtrak).

Сделката не означава, че всички авиокомпании ще приемат Биткойн автоматично, но означава, че има изграден лесен за ползване интерфейс, чрез който такива плащания ще могат да се осъществяват с минимални допълнителни усилия, стига авиокомпанията да пожелае това. Сделката е в посока, в която и BitNet и UATP работят – намаляване на транзакционните такси и на разплащателните измами.

Според изпълнителния директор на БитНет, Акиф Кан, ниските транзакционни такси и по-ограничените възможности за измама означав, че авиокомпаниите имат стимул за използването на виртуалната валута. С настоящето партньорство бариерата за приемане на плащания в биткойни е силно намалена и Кан се надява авиокомпаниите да направят следващата стъпка и да започнат разплащания с Биткойн.