Category Archives: Туризъм и пътуване

25 Любопитни Факта за Летенето със Самолет

Вече почти няма човек, който да не е летял със самолет. Някои имат зад гърба си 5-6, може би 10 полета и за тях летеното не е особено преживяване. Дори и летелите десетки пъти обаче ще научат нови любопитни и полезни факти за полетите със самолет от тази статия. Някои от тях може да са ви полезни при резервацията на следващия ви самолетен полет, а други просто ще ви накарат да се усмихнете 🙂

За полетите и самолетните авиокомпании

 1. Сутрешните полети са по-гладки – с по-малко турболенции. Причината е, че земята още не се е нагряла и съответно в атмосферата няма условия за турболенция. Също така при сутрешен полет е по-малко вероятно да минете през гръмотевична буря, тъй като те обикновено се развихрят следобед или вечер.
 2. Кацането на мокра писта почти винаги е по-твърдо. Самолетите нарочно кацат така, за да избегнат аквапланиране. Ето защо няма нужда да недоволствате следващия път като кацнете малко по-твърдо, ако пистата е мокра – напротив, благодарете на пилота, че не е позволил машина, тежаща десетки тонове, да се плъзне неконтролируемо по пистата. Както казват пилотите, кацането е просто „контролирана катастрофа“, а също и „всяко кацане е добро кацане“.
 3. Обявената продължителност на полета обикновено е повече от реално необходимата, с цел да се поддържа добра статистика за полети, извършени навреме. Така, ако полета отнема 1 час, времето за пътуване ще бъде обявено на час и 15 минути, така дори при известно закъснение спрямо оптималното време пак ще стигнете в рамките на обявеното.
 4. Ако самолет бъде отвлечен, един от начините за екипажа да сигнализира на летището за проблема е като вместо да отбие самолета по първото възможно отклонение продължи до края на пистата, спре и остави задкрилките пуснати.
 5. Не винаги авиокомпанията, с която пътувате, реално изпълнява полета, притежава самолета и е наела и обучила екипажа. В много случаи две или повече авиокомпании оперират един полет, или голяма авиокомпания наема регионална такава като подизпълнител, като понякога това не личи по нищо, освен ако не попитате изрично екипажа.
 6. Най-неудобните седалки в самолета са тези на стюардите – малки, сгъваеми и под ъгъл 90 градуса. Нерядко може да се видят стюарди, предпочитащи да си почиват седнали директно на пода в стаичката си.
 7. Самолетите имат клаксони, които използват, за да алармират наземните екипажи при лошо време.

Реактивен двигател на пътнически самолет

За безопасността на самолетните полети

Много пътници се страхуват от летеното със самолет, но всъщност статистиката е в полза на пътуващите със самолет. Например в САЩ шансът да умрете от сърдечно заболяване е 1 от 2, инцидент с колело – 1 на 88 000, от торнадо 1 на 450 000, от светкавица – 1 на 1.9 милиона, от самолетна катастрофа при пътнически полет – 1 на 7 милиона…

 1. Няма по- и най- безопасно място в самолета. При авария или катастрофа всичко зависи от конкретната ситуация. Ако обаче искате по-меко возене, местата близо до крилата са по-добри (по-малко сътресения и друсане).
 2. Не трябва да пътувате, ако имате тежка простуда или грип, които възпрепятстват дишането ви. Разликите в налягането при кацане и слизане могат сериозно да увредят ушните ви тъпанчета и дори да доведат до оглушаване до живот.
 3. Много хора се страхуват от светкавици, удрящи самолета. Реално всичко, което ще чуете е силно „дум“ и за самолета няма да има никакви или почти никакви последствия. Самолетите имат малки гръмоотводи по корпуса си и специална мрежа от медни проводници, които безопасно да отвеждат светкавиците. Всъщност самолети биват удряни от светкавици редовно и на практика няма случаи на сериозни щети.
 4. Маските с кислород могат да ви осигурят въздух за около 15 минути. Бързата реакция при декомпресия е ключова, тъй като иначе ще загубите съзнание за 15-20 секунди. Винаги слагайте първо своята маска, а едва след това окажете помощ на хората до вас.
 5. Има няколко причини екипажа да ви моли да вдигнете пластмасовите щори на прозорците при излитане или кацане. Излитането и особено кацането е частта от полетите, в която се случват най-много произшествия. През деня щорите се вдигат, за да свикват очите ви с външната светлина, така че в случай на авария очите ви бързо ще се приспособят към външната светлина. При полет през нощта при излитане и кацане светлините в самолета се затъмняват със същата цел. Освен това вдигнатите щори позволяват на пътниците да забележат проблем със самолета и да сигнализират екипажа. Също така вдигнатите щори ще помогнат на наземните екипи при една спасителна операция да виждат отвън какво става в самолета.
 6. Турбуленцията не е опасна за самолетите – корпусите им са направени да устояват на подобни сътресения без проблем. В повечето случаи пилотите заобикалят турбулентните зони, за да не причинят излишен дискомфорт или страх у пътниците. Истински проблем е, когато самолетът се натъкне на възходящо въздушно течение, което през нощта не се вижда на радара. Пилотите го описват като да минеш през „легнал полицай“ с 500 км. в час.
 7. Ако се случи проблем и откаже двигател на самолет с два двигателя, той може да продължи да лети поне час съвсем нормално с тягата от работещия двигател. Ако откажат всички двигатели, при височина 11 000 м. много самолети могат да планират в продължение на 60-70 км., като повечето полети са планирани така, че да има летище на такава дистанция (разбира се, не важи за презокеанските полети).
 8. Истинската причина да ви карат да приберете лаптопа и другите си портативни устройства при излитане и кацане е, че при по-тежко такова, предметът може да излети и да развие скорост от 50км. в час, преди да се удари в нещастен пътник някъде пред или зад вас.

Самолети, светкавица

За храната, водата и тоалетните на борда

 1. Пийте само бутилирана вода и напитки на борда. Никога не пийте от водата в тоалетните на борда. Същото може да се препоръча и за кафето и чая, тъй като водата, с която се правят в много случаи е от резервоари, които се почистват рядко. През 2002 г.Wall Street Journal извършва тест на водата от 14 различни полета и открива нива на замърсеност с бактерии „десетки, понякога стотици пъти над нормите на правителството на САЩ“.
 2. Храната, която се сервира по време на повечето полети е замразена, като може да я получите до 72 часа след приготвянето ѝ.
 3. Тоалетните на борда могат да бъдат отключени отвън – дръжката за отключване обикновено е скрита под надписа „Тоалетна“. Ако искате да поиграете на „ку-ку-дзак“ с някой в тоалетната, може да пробвате, но имайте предвид, че най-вероятно няма да получите разбиране 🙂
 4. В никакъв случай не пускайте водата на тоалетната докато седите на нея. Вакуумната сила е толкова силна, че може да изкара вътрешностите ви от тялото ви, както и да строши кости. Има мерки против това, разбира се, но по-добре не ги тествайте. Ако се интересувате за повече подробности относно работата на тоалетните в самолета и какво се случва със съдържанието им, като например това, че то се ускорява като болид от Формула 1, вижте това кратко клипче от Smithsonian:

За пилотите и екипажа в търговските авиолинии

 1. Пилотите често си поспиват, особено на междуконтинентални полети. Смените им са дълги, а и реално веднъж излетял самолетът се управлява 99% от автопилота, съответно основното занимание на пилотите е да се чудят как да убият времето. Разговорите и клюките, както и четенето на книжки и игрането на игри на телефона са интересни само до едно време. По думите на един пилот, „няма честен колега, летял междуконтинентални полети, който да не е събуждал посред полета, за да установи с ужас, че и колегата му си подремва“.
 2. Пилотите не ядат същата храна като пътниците. Също така на капитана и помощник-капитана се сервира различно меню. Причината е, че ако има някакъв проблем с храната в менюто на пилотите, има опасност и двамата да получат хранително отравяне и да не могат да управляват самолета. С различните менюта този риск значително се намалява.
 3. Не малко пилоти, особено летящи в САЩ, носят оръжие в себе си. И пилотите и екипажа на много авиокомпании преминават обучение по самоотбрана.
 4. До 10-15 години може да няма нужда от пилоти въобще. И в момента основната работа на пилота е да излети и да кацне, а с въвеждането на системи за автоматизиране на тези процеси на все повече самолети и летища, тази нужда отпада. По думите на настоящи пилоти, все по-често в пилотската кабина може да се чуе въпросът „И какво прави сега?„, отправен с поглед към оборудването пред тях.

Пилотска кабина на пътнически самолет

Други любопитни факти:

 1. Понякога авиопревозвачите превозват породистки(състезателни) коне в карго отделението. Обикновено конят е придружаван от гледач и/или други животни, които да му правят компания, за да не изпитва стрес. Откачил от страх елитен кон може да нанесе сериозни поражения и за целта придружителят често е въоръжен с пушка с болт, с който да умъртви коня, ако последния стане неуправляем. Разбира се, никой не иска това и такива случаи са изключително редки, но има прецеденти, най-известният от които е при транспортиране на кон за Олимпийските игри в Токио (1964).
 2. Донякъде в продължение на горното – като пътник нямате никаква представа какво се превозва в товарния отсек на самолета, в допълнение на чекирания багаж. Може да са експлозиви, наркотици, замразени трупове, змии и др.

Нядаваме се, че горните факти са ви заинтригували и забавлявали, а някои от тях са ви били и полезни. Ако е така – споделете с приятели, а при планирането на следващия си полет потърсете изгодни самолетни билети в Evtini-Samoletni-Bileti.net!

Скритата информация във вашата бордна карта

… или защо не е добра идея да споделяте снимки на бордната си карта, както и да я изхвърляте без да я унищожите.

Съвременните бордни карти са сложен документ, който съдържа повече информация от това, което виждате изписано на самата карта:

Бордна карта

Например на горната карта виждаме имената на пътника, с кой полет пътува, точна дата и час и мястото му в самолета. Дотук – добре. Ако се вгледате обаче, ще видите, че и на двете парчета от картата има баркод. Този баркод в доста случаи може да съдържа информация, която не искате да достига в грешни ръце. Скорошен пример с билет на Луфтханза, член на Star Alliance (обединение на авиопревозвачи) показва това.

При пътуване със самолет пътник споделя снимка на бордната си карта във Facebook. Оттам човек от списъка му с приятели я взима и подава баркода на специален софтуер за анализ на баркодове. Такъв е достъпен под формата на безплатна онлайн услуга, така че е изключително лесно да извлечете съдържанието на баркода. Освен, че извлеченото съдържание съдържа имената му, идентификационния му номер в системата frequent flyer, то съдържа и т.нар. „ключ на запис“ за текущия полет.

С помощта на тази информация човекът успява да влезе в акаунта на своя приятел на сайта на Луфтханза, да види всички бъдещи полети, резервирани с неговия номер, както и да получи достъп до целия му акаунт. Това му дава информация за неговия телефонен номер и за имената на човека, направил резервацията, а също така и възможност да променя избора на места в самолета и дори да откаже полети.

Баркод на бордна карта

Ако имате бордна карта под ръка може да я снимате или сканирате и да пробвате да разчетете информацията с помощта на този сайт: online-barcode-reader.inliteresearch.com/default.aspx .

Сами разбирате, че не е добра идея да споделяте снимки на бордната си карта в интернет, независимо, че си мислите, че ще ги видят само избрани хора. Също така е добре ако изхвърляте бордната си карта да я унищожите с шредер, ако имате такъв под ръка или поне да накъсате баркода като предпазна мярка.

Забележителности в Амстердам

Амстердам е един от най-популярните градове в Европа за туристи от цял свят – притегателна сила за хора от всякакви възрасти, националности и с най-различни интереси. В тази статия са описани най-уникалните и популярни места и дейности, които Амстердам предлага на посетителите си.

 

Култура и изкуство

Rijksmuseum (Райксмузеум) е сред най-известните и посещавани музеи в столицата. Отваря врати през 1800 година, а в момента притежава творби на Вермер, Рембранд, ван Дайк, Ян Стийн, както и колекции с класически фотографии. След сериозна реконструкция между 2003 и 2013 година, музеят отново приема посетители 365 дни в годината. Билети за възрастни струват около 34лв, а до навършване на пълнолетие входът е безплатен. В случай че предпочитате по-съвременно изкуство, то Стеделийк (Stedelijk) е мястото за вас. В постоянната колекция на музея се включват картини и скулптури на Кандински, Ротко, Копли, Малевич, Мюлер, Матис, Сезан и много други. С малки изключения постоянната колекция се състои от творби от 20 и 21 век – годините на модернизма, абстракционизма, импресионизма, фовизма, кубизма, постимпресионизма, съвременното изкуство.

 

Музеят на ван Гог е друг обект, който си струва да се посети при следващо пътуване. Постоянната експозиция включва не само картини на самия Гог, но и на негови колеги импресионисти и постимпресионисти. Отваря врати едва през 1973-та, но вече е в първите 25 в света по посещаемост и притежава най-голямата колекция картини, скици и писма от ван Гог. Макар входът да струва около 33лв, музеят участва в проекта Google Art Project и експонатите и интериорът му могат да бъдат разгледани безплатно онлайн.

 

За почитателите на приключенията и по-нестандартните обиколки, галериите в квартала Йордан (Jordaan) вероятно ще са правилното място. Кварталът до неотдавна е един от най-бедните в Амстердам – в него живели хора от работническата класа. В момента той се намира в историческия център на града и е интересно място за любителите и ценителите на изкуството. Три са улиците, на които трябва да обърнете по-голямо внимание: Bloemgracht, Bloemstraat и Eerste Bloemdwarsstraat. Преди да го направите обаче се уверете, че сте се екипирали с безплатната информационна брошура, съдържаща подробен списък с галериите, както и картата на квартала.

Уникално в Амстердам

Едва ли има човек, който да не е чувал за прословутите Червени фенери в Амстердам. Това е квартал, в който всеки може да си плати за плътски удоволствия без да се притеснява от полицията или просто да мине оттам и да разгледа витрините, зад които се намират законно работещите проститутки. Със сигурност една от най-големите атракции в холандската столица, площта ѝ е 6500м² и се разполага от двете страни на канала Де Вален. Там се намират около 300 стаи с витрини, които се отдават под наем на желаещите.

 

Едно от първите неща, за които хората се сещат като чуят за Холандия, са хилядите сортове лалета. Местното население, подобно на това в Австрия например, е лудо по цветята – тяхното отглеждане, създаването на нови сортове, както и декорацията с тях. Поради тази причина интересна атракция за много хора може да се яви пазарът за цветя Bloemenmarkt. Това е единственият в света плаващ пазар за цветя и е открит през 1862 година. Там можете да намерите всякакви растения и сувенири, както и да се посъветвате с местните цветари.

Амстердам е известен и с уличното си изкуство. Дори има и така наречения Музей на уличното изкуство, който предлага обиколки по избрани улици и места в града за 15 евра на човек – продължителността е около 3 часа. Проектът е основан от Анна Столярова от Украйна и е отговорен за повече от 30 стенописи по улиците на града. Той има за цел да установи по-добра връзка между хората и изкуството, както и да облагороди и разкраси улиците. Архивът с дейността на организацията включва снимки и видеа на всички стенописи.

Развлечения на въздух

Едва ли ще е изненада за някого, че предпочитано транспортно средство в Амстердам е колелото. Ако искате да усетите местната култура и начин на живот, препоръчително е да си наемете колело за поне няколко часа. С него можете да обикаляте както из центъра на града, така и около каналите и в парковете и да се насладите на екологичния начин за придвижване и спортуване на чист въздух. Ето и списък с фирми и магазинчета, на които можете да разчитате за наем на колело на прилични цени.

bike-590048_1280 amsterdam-710421_1280

С кънки върху леда – и не само на строго определени места – можете да се придвижвате, когато температурите паднат достатъчно ниско и за достатъчно дълго време. Каналите, например, се превръщат в допълнителни пътища за придвижване на оборудвани хора. Макар и да трябва да се внимава за тънък лед и опасни места, карането на кънки върху красивия лед на фона на класическа музика е незабравимо преживяване. В допълнение към това по време на сезона в каналите започват работа и будки, в които се продава ликьор, така търсен през студените месеци. Разбира се, освен в каналите, на най-различни места във и около града са изградени пързалки с различна големина и подходящи за хора с различен опит. Една от най-големите е Jaap Edenbaan, кръстена на многократния световен шампион. Тя е отворена от октомври до март, но се препоръчва за хора, които се чувстват сравнително уверени на леда.

 

За десерт ви предлагаме да посетите и Бегинхоф (Begijnhof). Името, преведено на български, значи бегинаж. Макар оригинално това да е било убежище за тези религиозни жени, в момента то е една от сравнително популярните туристически атракции в града. Там можете да се насладите на просторната градина, както и да влезете в английската църква, която датира от 15 век. Тя е една от най-старите постройки в столицата и се намира в непосредствена близост до най-старата къща в Амстердам – Дървената къща, която е построена през 1420 година. Това, което трябва да знаете за мястото преди да го посетите е, че е частна собственост и трябва да се пази тишина – туристически групи почти никога не се приемат. Входът е безплатен, а повечето сгради са отворени между 9 и 17 часа.

Амстердам със сигурност е любопитно място – разнообразните развлечения, оригиналните места и местната култура са това, което привлича туристи от целия свят. Ако обмисляте пътуване до този забележителен град, на http://www.evtini-samoletni-bileti.net ще намерите самолетни билети от редовни и от нискотарифни авиокомпании на най-ниски цени.

Топ европейски ресторанти, доказали се през вековете

В Европа има немалко ресторанти, които са доказали архитектурните, кулинарните и маркетинговите си качества и са устояли на времето. Днес те продължават да предлагат един добър начин да се насладите на уникална атмосфера, докато похапвате традиционни кулинарни изкушения.

 

 

Ето някои от най-забележителните ресторанти, пропити с история, на „Стария континент“:

Sobrino de Botin, Мадрид, Испания

Ресторантът Собрино де Ботин държи рекорд за най-стар ресторант според книгата на Гинес. Той е открит през 1725 година и се намира в Мадрид. Архитектурата и интериорът му са впечатляващи и със сигурност ще ви пренесат в други времена. За съжаление храната не е от най-високо качество, но пък това е място, което си струва да се посети веднъж в живота. На този линк можете да си запазите маса, да прочетете ревюта на английски, да видите снимки на ресторанта и храната (езикът на сайта се сменя горе вдясно).

Wierzynek Restaurant, Краков, Полша

Wierzynek Restaurant, който отваря врати още през 1364 година, се намира в старинния град на Краков в Полша. Той предлага традиционна полска кухня и впечатляваща атмосфера. Ресторантът, който се разпростира на два етажа, има градина, както и няколко зали, всяка от които има собствена интересна атмосфера и идея зад оформлението – Рицарска зала, Залата с часовниците, Помпейска зала и други. Всички тях можете да разгледате тук. За резервация: http://en.wierzynek.pl/reservation-form.html

Gallopin, Париж, Франция

Един от многото ресторанти с история в Париж, Gallopin е открит през 1876 година от Gustave Gallopin. Смята се, че барът му е първият американски бар в Европа. Мястото предлага изискана кухня и лъскав и елегантен интериор. Всяка една от залите имат собствено излъчване и подход към изграждането на интериора. Ресторантът предлага обедно меню, както и детско меню. Резервации могат да се направят онлайн тук или на официалния сайт.

St. Peter Stiftskeller, Залцбург, Австрия

Stiftskeller_salzburg

Според много източници най-старият ресторант в Европа е St. Peter Stifskeller в Залцбург, който е част от Бенедиктския манастир в най-старата част на Залцбург, Австрия. Първото споменаване на това забележително място е от 803 година. Ресторантът е в бароков стил и е една от последните концертни зали в Залцбург, в които все още е позволено да се палят свещи. Залата да хранене има уникална атмосфера и е задължително място за всеки почитател на барока, историята и Моцарт. Защо Моцарт? В този единствен по рода си ресторант се организират и вечери на музиката на Моцарт (живо изпълнение), които се правят в атмосфера, подходяща за 18 век – със запалени свещи, стари рецепти и музиканти, облечени в автентични костюми. Цените също са доста прилични, имайки предвид какво получавате срещу тях, а концертите се състоят целогодишно. В официалния сайт можете да разгледате менюто, напитките, както и да научите повече за ресторанта.

Criterion Restaurant, Лондон, Великобритания

Criterion_Restaurant,_London_01  Criterion_Restaurant,_London_22

Престижният ресторант Criterion започва работа през 1873 година. Той се намира в центъра на Лондон с изглед към площад Пикадили. Ресторантът е изключително популярен и дори е споменат в първия роман за Шерлок Холмс. В него се организират сватби, коледни празненства и други частни събития, а менюто му включва всичко от закуска, през обяд и следобеден чай, до вечеря. На официалния сайт можете да видите 360-градусови снимки на залите и входа.

Редакция на 26.12.2015: Декември 2015-та година ресторантът затвори врати.

7 неща, които не трябва да слагате в чекирания багаж

Слагането на грешните неща във вашия чек-ин куфар може потенциално да провали пътуването ви – особено ако багажа бъде изгубен, счупен или повреден от носачите. Елементарното правило е да не слагате в чек ин багажа нищо важно и ценно, в случай, че багажа ви бъде загубен. Това обаче далеч не е всичко. Следват 7 неща, които никога не трябва да слагата в чек ин багажа си.

 

1. Бижута и ценности

Разбира се, не е особено вероятно чекирания ви багаж да бъде загубен. Според SITA, компания, събираща статистика за авиокомпаниите, през 2010, например, само 0.012% от пътническите багажи са обявени за повредени, изгубени или забавени. Но ако се окажете сред тези 0.012% и в багажа ви е имало старинен часовник, скъпо бижу или уникално платно, имате проблем.

Повечето превозвачи изискват пътниците да попълнят формуляр, който, ако бъде приет, ще бъде ползван за основа за изчисляване на сумата, която превозвача ви дължи като обезщетение. Максималният размер на обезщетение за загубен или повреден на багаж е 1000 СПТ (специални права на тираж, което е международна безкасова валута). Тази сума съответства на приблизително  1100 евро. Размерът на обезщетението от страна на авиокомпанията за изгубен или повреден багаж може да бъде по-малък от горепосочената сума, в случай че багажът не е пакетиран правилно или ако съдържа непозволени за транспортиране предмети и вещества. Най-важното е, е че авиокомпаниите не носят отговорност за щети или загуба на предмети с висока стойност, ако последните не са били декларирани и/или опаковани правилно за транспортиране.

2. Идентификационни документи, паспорти, билети и бордни карти и други

Всички необходими ви за пътуването документи, независимо дали са работни такива или застрахователната полица, трябва да бъдат с вас през цялото време, т.е. във вашия ръчен багаж. Всякакви документи, флашки, хард дискове и др. съдържащи поверителна или лична информация трябва да бъдат с вас.

3. Кеш и кредитни карти

Целият чекиран багаж се проверява с електронни скенери, но отделни чанти биват отваряни и проверявани ръчно от митнически агенти и агенти по сигурността. Когато пакетирате, имайте предвид, че в някакъв момент това може да се случи и на вашата чанта. Има случаи на кражби от чекирания багаж, които, разбира се, са редки, но ако летите до по-екзотични дестинации вероятността това да ви се случи нараства значително. Също така понякога се случва при обработката на багажа да се скъса някой цип и в този случаи парите и картите ви ще се разпилеят по конвеирната лента или по пистата, затова дръжте парите си и кредитните си карти в ръчния багаж.

4. Електроника и лаптопи

Електрониката обикновено е скъпа, чуплива и съответно по-податлива на повреди при транспортиране като чекиран багаж. Заплахата за електрониката ви идва от две посоки – механични повреди при транспортирането и споменатите по-горе кражби. Независимо в колко плажни кърпи ще увиете лаптопа си той все пак е оставен на милостта на носачите и на превозните ленти.

5. Всичките си дрехи

Ако багажа ви изчезне, ще сте си благодарни, че сте си сложили чифт чисто бельо и чорапи в ръчния багаж. Ако можете да съберете и горни дрехи за 1-2 дни, подходящи за климата във вашата дестинация, това е още по-добре. Ако пътувате към дестинация с драстично различен климат от тази, от която излитате, това е почти задължително. Тоалетни принадлежности, а също и четка за зъби и гребен също са неща, които е добре да имате в ръчния си багаж.

6. Медикаменти

Предполагаме вече разбирате идеята: ако не можете да живеете комфортно без него за ден или два, не го слагайте в чекирания багаж. В този смисъл лекарства, издавани само срещу рецепта е по-добре да задържите с вас.

На пътниците по принцип е разрешено да внасят на борда течни медикаменти дори когато надвишават допустимия лимит за течности по принцип. Ще трябва обаче официално да декларирате това, когато минавате през проверката. Достатъчно е да заявите на служител от проверяващите, че искате да внесете лекарства с вас и да му ги дадете за инспекция. Добра идея е да ги надпишете. Добре е, но не е задължително да носите рецептата за тях.

7. Храна и напитки

Избягвайте да слагате храна и напитки в чекирания багаж. Това не е забранено, но въпреки това е непрепоръчително. Опаковката на бутилираните напитки може да се наруши, правейки дрехите ви неизползваеми. Ако полетът ви бъде забавен или багажа ви дойде със следващ полет, пакетираната храна може да се развали.

Спокойно пътуване с Evtini-Samoletni-Bileti.net 🙂

10 признака, че сте досаден пътник в самолета

В тази статия сме събрали десет неща, които със сигурност изнервят останалите пътници и екипажа на самолета и което е по-добре да не правите, ако не искате да се превърнете в най-непопулярния човек на борда.

1. Знаете как е: отивате на летището, чекирате багажа, минавате проверката за сигурност, купувате си жизненоважното списание с клюките на деня… Сега е време да си починете, може би да пийнете едно в скай-бара? НЕ. Чувате ли това име, което повтарят по говорителите? Това сте вие. Трябва и да се качите на самолета. Навреме. Преди да може да излети за мястото, на което трябва да отиде.

2. Подвижните пътеки са чудесно изобретение за скъсяване на времето на придвижване между далечни гейтове на големите летища. Само поради това, че пътеката се движи, не означава, че трябва да спрете като труп в момента, в който се качите на нея и да оставите багажа си до вас, блокирайки цялата пътека. Това не е част от почивката. Продължавайте да вървите.

3. Да, вярно е, че е странно и неестествено да вечеряте в пълна тишина с непознат човек, при това в такава физическа близост, но това не означава, че през цялото време трябва да говорите или, още по-лошо, да му изплаквате неволите си. Това е полет, не 10-часова сесия при психотерапевта. Когато книгата се вдигне или слушалките влязат в ушите, това е сигурен знак, че трябва да спрете.

4. Виждате ли тези облегалки за ръцете от двете ви страни? Получавате ЕДНА от тях, не две. В противен случай седящия до вас не получава нито една. Не е необходимо да сте огромен, за да заемате много място. Просто да нямате усещане за пространство и за личното пространство на другите.

5. Когато кабинният екипаж показва инструкциите за сигурност, не е смешно да ги имитирате, докато показват местоположението на аварийните изходи. Виждали са го и преди и не са се смели и първия път.

6. Моля не убивайте време в безмитните магазини като тествате на себе си всяка една марка парфюм. Самолета и без това е пълен със странни миризми, от кучешки и котешки до най-разнообразни дезодоранти. Няма нужда да добавяме и този на Бритни Спирърс към микса.

7. Да, самолетните седалки се пускат назад. Да, забавно е да натиснете бутона, да се облегнете и да се отпуснете под звуците на музиката. Но помислете за големия мъж зад вас, който се опитва да вечеря, сгънат като Худини с изглед към скалпа ви. Дръжте седалката си изправена поне по времето за ядене.

8. Деца. Това не е лесен казус. Ако водите деца със себе си, ще посрещнете неодобрителните погледи на останалите пътници. Ако сте без дете, звука от пищенето на детете на седалка 12Б ще ви накара да се гърчите вътрешно. Хората с деца е добре да не забравят кърпички, храна, играчки и мляко. Останалите е добре да си носят слушалки или тапи за уши и да не забравят, че един ден те може да са на другото място.

9. Подскачате от седалката в момента, в който самолета докосне асфалта, издърпвате огромната си чанта от отделението за багаж над главите на останалите пътници и се обаждате по мобилния, за да оповестите пристигането си. Всичко това е ненужно и дразнещо. Много сте зает и важен, разбрахме. Сега седнете, отпуснете се и си дайте сметка, че няма как да минете през 100 души и заключена врата, поне не и в следващите 10-15 минути.

10. „Намери куфарите“ на багажната лента може да ви звучи забавно семейно забавление, но другите пътници почти сигурно не смятат така. Оставете количката на добро разстояние от лентата и не поставяйте цялото си семейство така, че да представляват бариера от хора, от която останалите не могат да стигнат до багажа си.

Ако горните не се отнасят за вас, чудесно, готови сте да резервирате своя билет с нас.

Лукс и височини в Дубай

Обединените Арабски Емирства се състоят от седем емирства – едно от тях е Дубай със столица Дубай. Градът се намира на брега на Персийския залив, а площта извън него е слабо населена. През 2010-та има население от малко над милион и половина жители. Официалният език е арабският, но се говорят още английски, хинду, персийски и други. Официалната религия е ислямът.

Дубай е известен с добива си на нефт, банковото си дело, пристанищата си, както и с изключително развития си туризъм.

В града можете да се разходите из традиционните пазари (сукове), да посетите Музея на Дубай, Двореца на шейха, Палмовите острови, джамията Шейх Зайед, островът Яс, Градината на чудесата, както и много други традиционни и съвременни сгради и атракции.

Хотел Атлантис

Всеки, който е запознат поне малко с държавата, знае за невероятно скъпите и луксозни сгради с накичени интериори, които се строят там. Огромните инвестиции са довели до това в крайна сметка емирството да се превърне в една от най-предпочитаните дестинации за туризъм в световен мащаб. Ако обичате скъпите и лъскави неща, петзвездното обслужване и разкоша, както и невероятните гледки отвисоко, ето какво непременно трябва да посетите при следващото си пътуване към Дубай.

Бурж ал Араб

Бурж ал Араб (арабски برج العرب‎, бълг. Кулата на арабите) е луксозен хотел, завършен през 1999 година. Той е третият най-висок хотел в света. Проектът е на британския архитект Том Райт и е струвал около 650 милиона щатски долара. 60-етажната сграда се намира на изкуствен остров и погледната от едната страна прилича на кръст (поради което шейхът, собственик на хотела, е забранил снимането му от тази страна). Макар системата за оценяване на хотели да е 5-звездна, Бурж ал Араб е единственият хотел в света, известен като „7-звезден“ (конкуриран е само от хотел в Абу Даби, който също понякога е наричан така). При луксозната архитектура и обслужване обаче, не е трудно това да се приеме за вярно.

Един от най-големите символи на хотела е тенис игрището, което почти буквално лети на 300 метра над земята. Най-известната среща, която се е състояла на него, е между Роджър Федерер и Андре Агаси през 2005 година. E, трябва да се отбележи, че това всъщност не е тенис игрище, а площадка за хеликоптери, която се раззеленява само когато хотелът има нужда от реклама. Посетители там не се допускат, освен ако пристигат или излитат с хеликоптер.

  

Ако искате да прекарате една нощ в Бурж ал Араб, то ще трябва да си предвидите между 1000 и 15 000 щатски долара (а за Кралския апартамент – 28 000). Не се отчайвайте обаче – можете да се насладите на следобеден чай със страхотна гледка към града само за 100-150 евра.

Ако си наемете стая ще се радвате на личен автомобил и прислуга, но ще трябва и да сте щедри с бакшишите. Хотелът предлага също спа, масажи и всякакви луксове и удобства.

Бурж Халифа

Бурж Халифа (на арабски برج خليفة), позната още като Бурж Дубай, е най-високата сграда в света – 828 метра. Тя съдържа 160 обитаеми етажа, а в нея се намират и най-високо разположените ресторант, джамия и плувен басейн в света. Небостъргачът е завършен през 2010 година и е част от комплекса Даунтаун Дубай. Проектът е изработен от група американски специалисти, сред които архитектът Ейдриан Смит и конструкторът Уилям Бейкър. Сумата, която поръчителите са платили за изграждането на сградата, е около 1,5 милиарда щатски долара.

Цените на билетите за достъп до върха на кулата варират между 32 евра и 125 евра, като за деца са по-ниски, а за под 4 годишни няма такса. Цените зависят от това по кое време на денонощието и в кой ден ще изберете да направите посещението си, както и на кое от двете нива с гледка. Билети могат да се закупят предварително за определен ден и час, като се прави отстъпка от цената. Ако не сте съобразили графика си с изкачването на кулата, но все пак искате да го направите без да чакате, можете да си вземете по-скъп билет. Нивата, които се посещават заради гледката си са две – At the Top и At the Top SKY.

Между 163-те етажа, които се използват от посетителите, можете да се придвижвате с двуетажни асансьори, които са 57 на брой, или с някой от 8-те ескалатора. Асансьорите побират по 12-14 души, а най-бързите се движат с 10 м/сек. Рекордът за скорост все още принадлежи на небостъргачът Тайпе 101 – почти 17 м/сек.

Стигнете ли до горе, освен на уникалната гледка към града, ще се насладите и на поглед отгоре към парка на кулата, който включва огромни фонтани, градинки, пътеки, оградени с палми, цветя и дървета. Всичко това е организирано в композиции от геометрични форми, вдъхновени, също като самата сграда, от симетрията на пустинното цвете Hymenocallis.

burj-al-arab-545386_1280

 

dubai-435412_1280

cityscape-637990_1280

 

Музеите, които трябва да посетите, част I

Лувъра, Париж

Musée du Louvre на френски, в България е познат просто като Лувъра. Музеят е един от най-големите (60 600 м²) и най-посещавани в света. Сградата му, която се намира на р. Сена в Париж, първо е служила за крепост през 12 век, а после е използвана за кралска резиденция. Отваря врати като музей през 1793 година по време на Френската революция. Руините от първата крепост могат още да се видят под Залата на кариатидите. Сградата е разширявана многократно, докато достигне сегашните си размери. През 1989 година е зъвършена стъклената пирамида, която се превръща в символ на музея.

В музея се намират колекции от Древен Египет, Гърция, Етрусия и Рим, Близкия изток, Ислямско изкуство и други. В момента (до 20 юли 2015г.) са изложени и български съкровища, съдържащи общо 1628 предмета. Изложбата се казва „Антична Тракия. Одриското царство“ и сред най-впечатлявящите експонати в нея са Панагюрското, Рогозенското, Боровското и Летнишкото съкровище, както и предмети от гробницата на Севт III. Те са разположени в четири зали и се очаква да бъдят видени от над 4 милиона посетители.

Други изложби в момента са на Йожен-Дьолакроа (до 30 юни), Пусин и Бог (до 29 юни), Свети изображения (до 29 юни) и други.

Цената на билета е 12 евра. Билети можете да закупите предварително от тук.

Гугенхайм, Билбао

architecture-731822_1280

Гугенхайм има може би най-разпознаваемата музейна сграда в света, проектирана от Франк Гери. Сигурно сте виждали нейни снимки върху картички, календари, а стилът на Гери е осмян дори и в популярната американска анимация „Семейство Симпсън“.

Музеят се намира в Билбао, Испания, но се е превърнал в символ на съвременната архитектура в световен мащаб. Сградата му е считана за революционна творба на съвременната архитектурата и през 2010-та е обявена за най-важното събитие в архитектурата за последните 30 години.

Той отваря врати през 1997 година и има площ от 23 783 м². Част от постоянните му изложби са картини на Анди Уорхол, Марк Ротко, Ричард Сера и много други. В музея са изложени и немалко творби, създадени специално за него, имайки предвид уникалния му интериор. Това са работи на Франческо Клементе, Джени Холцер, Ричард Лонг и Сол Люит.

Bilbao_-_Guggenheim_12 

Като цяло музеят е ориентиран към творби и инсталации в авангарден или абстрактен стил, правени конкретно за излагане на неговата площ. Някои от по-забележителните са „Кученце“ и „Лалета“ на Джеф Кунс, „Змия“ и „Въпросът с времето“ на Ричард Сера.

Временни изложби, които можете да видите съответно до 5-ти и 7-ми юни 2015 година, са на Kimsooja от Корея и Ники дьо Сен Фал.

Музейният остров, Берлин

berlin-339060_1280 

В столицата на Германия, Берлин, има над 150 музея. Пет от тях се намират на един остров – Museumsinsel и от 1999 са част от културното наследство на ЮНЕСКО. Това са Старият музей, Новият музей, Старата национална галерия, музеите Боде и Пергамон. Редом с тях на острова могат да се разгледат градината Лустгартен (от немски Градината на удоволствията), Берлинската катедрала и други забележителности от културно и историческо значение.

Старата национална галерия (Alte Nationalgalerie) впечатлява с външната си архитектура, която буквално ѝ позволява да се издигне над останалите сгради, благодарение на красивите стълби, които водят до входа ѝ. Проектът е вдъхновен от Атинския акропол и е създаден от Фридрих Щилер. В него са представени работи от епохата на Класицизма, Романтизма, стила Бидермайер, Импресионизма и ранния Модернизъм.

Музеят Пергамон (Pergamonmuseum) е в процес на реставрация до 2019 година, като в момента някои от залите му са завършени, а други са затворени за подновителните дейности. Завършени са Фризът на Пергамон и Пазарната порта на Милет. Олтарът на Пергамон ще бъде затворен до края на реставрацията.

Музеят Боде (Bode-Museum) приключва своята реставрация през 2006 година. В него можете да разгледате скулптури и съкровища от Византийската империя и колекция с нумизматични монети.

Новият музей (Neues Museum), от своя страна, излага на показ експонати от Египетския музей и от Праисторическия музей.

Старият музей (Altes Museum) се помещава в неокласическа сграда. В него са изложени колекции антики и златни съкровища от гръцкото и римското изкуство.

Музеите във Ватикана

800px-Relief_of_CoA_of_Pope_Gregorius_XIII,_Gallery_of_the_geographic_maps,_part_of_the_ceiling,_Vatican_City_2 800px-LATIUM_ET_SABINA_pic1

Историята на музеите започва през 16 век, когато са учредени от папа Юлий II. Те се намират в града-държава Ватикана, който е изцяло заобиколен от Рим. Първото произведение на изкуството, закупено за музеите, е скулптурата „Лаокоон и синовете му“. В галерията на музея (Пинакотеката) могат да се видят творби на Микеланджело, Рафаело и Фра Анджелико.

Част от папските музеи са:

Пио-Климентине, кръстен на двамата папи, които са го основали през 1771 година. В него се намират творби от римското и гръцкото изкуство – саркофази, мозайки, бюстове, скулптури, както и галерия с маски.

Етруският музей, основан през 1837 година от папа Григорий XVI, съдържа осем зали с археологически находки от етруското изкуство.

Същият папа по-късно учредява и Египетския музей, в който са изложени артефакти от древен Египет, както и бас релефи, скулптури и мозайки от римското изкуство.

Разбира се, ако решите да посетите Ватиканските музеи, трябва непременно да отделите време и за Сикстинската капела, дело на Микеланджело, Ботичели и други.

Карта с информация за всички музеи на английски.

Музеите работят от понеделник до събота, а всяка последна неделя от месеца са отворени безплатно за посещения (освен когато съвпада с Великден). Цените на билетите варират от 4 евра (за деца) до 16 евра (за възрастни). На страницата за купуване на билети онлайн можете да видите списък с туровете, развлеченията и образователните събития, които се предлагат. Те включват закуска в музеите, аудио турове, тур с гид – индивидуален или в група, образователни турове, турове за студентски групи и други.

 

Уестминстърският дворец (Парламентът в Лондон)

Парламентът в Лондон е построен в сегашния си вид в рамките на 30 години след като през 1834 година изгаря старата сграда. През 36-та година се взима решение Парламентът да бъде в готически стил по проект на сър Чарлс Бари. Най-високата от трите емблематични кули е Виктория Тауър – 98.5 м. Биг Бен също е част от сградния комплекс, можете да чуете камбаните му на всеки 15 минути. Най-ниската от трите кули е Октагоналната Централна кула с височина 91.4 м. Сградният комплекс включва и градини, а по сградите можете да видите красиви каменни резби и скулптури, както и фрески.

800px-Victoria_Tower_London_April_2006_006

Кулата Виктория

Кулата Виктория дълго време е била най-високата четириъгълна сграда в света. Първоначално е проектирана като кралски вход и хранилище на документи. В момента се използва като склад за архивите. Поради важността си кулата е богато украсена с каменни скулпури и резби, включващи важни за местното население светци, статуя на кралица Виктория, както и алегорични фигури на Правосъдието и Милостта. Първата завършена от трите кули е Централната, чието първоначално предназначение е да служи като комин. Най-известната кула е часовниковата – Биг Бен, която е построена през 1858г. Голямата камбана в кулата е третата най-голяма във Великобритания и тежи 13,76 тона, диаметърът ѝ е 2,74 м.

Кулата Биг Бен

Историята на лондонския парламент включва множество атентати. Вдъхновилият част от популярния филм „В като Вендета“ атентат, известен на местните като The Gunpowder Plot (Барутният заговор), се случва през 1605 година. Конспирацията е замислена от група римокатолици, включваща Гай Фокс, които искат да върнат католицизма в Англия като убият протестантския крал Джеймс I-ви. Парламентът претърпява големи поражения и по време на Втората световна война, когато е бомбандиран многократно. Най-скорошното нахлуване в Уестминстърския дворец е от 2009-та година. Тогава група активисти на Грийнпийс, около 40 души, се изкачва на покрива на Уестминстърската зала, за да изиска приемането на политики за борба с изменението на климата. Част от тях слизат след няколко часа, а останалите прекарват нощта на покрива.

Какво трябва да знаем при посещение

За пушачите имаме неприятна новина – пушенето в Камарата на общините е забранено от 17 век, а от 2005 година се забранява навсякъде на площта на двореца. Животни не се допускат, с изключение на кучета-водачи за слепите.

По случай 800 години от подписването на Магна Харта и 750 години от парламента на Де Монтфорт през 2015 година ще бъдат организирани редица събития, наречени Parliament in the Making.

Как да разгледаме Уестминстърския дворец

 • Предлага се аудио-тур, който обхваща Камарата на лордовете и Камарата на общините. Отнема 60-75 минути и е без водач. Цените са от 7.20 до 18 паунда на човек.
 • Обиколка с водач струва между 10 и 25 паунда и включва приблизително същите помещения. За нея трябва да отделите около 90 минути.
 • Обиколка със следобеден чай е комбинация от един от двата гореспоменати тура и почерпка на Terrace Pavilion, която е част от Камарата на общините. Обиколката и следобедната закуска трябва да се състоят в същия ден и да се запазят поне 72 часа предварително. За хора, които предпочитат вегетарианско или безглутеново меню, това трябва да се съобщи при резервацията. Веганско меню не се предлага.
 • Кралство и разкош в Камарата на лордовете е обиколка, посветена на изкуството и декорациите в Камарата на лордовете. По време на нея можете да разгледате редица картини, фрески, статуи, тронове, камини и мебели в рамките на 75 минути. Цените са между 30 и 35 паунда на човек.
 • Друга специфична обиколка се фокусира върху архитектурата и „Жените в парламента“ – изложба, включваща портрет на Маргарет Тачър и други картини, графики, скулптури и фотографии, изследващи ролята на жените в английския парламент. Изложбата се намира в Portcullis House, единствената сграда в парламента, построена след 19 век – официално отваря врати през 2001 година.

Обиколките са възможни всяка събота през цялата година и повечето почивни дни за парламента (като Коледа, Великден и други). Посетителите се пускат на всеки 15 или 20 минути между 9:20 и 16:30 часа.

Децата под 5 години и придружителите на хора с увреждания не подлежат на таксуване, но трябва да им бъде издаден билет.

Туровете могат да бъдат с променени часове и дати или отменени поради естеството на сградите, които се използват по предназначение.

Телефон за резервации на билети за обиколките (английски) : +44 (0)20 7219 4114

Информацията е актуална към 2015 година.

Златни правила при търсене на евтини полети

Онлайн туризмът днес предлага серия от улеснения за онези, които знаят как да се възползват от тях. Едни от най-сериозните предимства са при резервацията на самолетни билети онлайн.

 

Кога да резервираме билета си?

Мнозина смятат, че ако резервират онлайн самолетните си билети 10 месеца по-рано, ще спестят значително. Това обаче е сериозна заблуда в общия случай. Други мислят, че офертите last minute и last second са най-изгодни. И това е погрешно схващане, заради което може да се пропуснат истински добри оферти за евтини полети.

Най-изгодният период за резервиране на самолетния билет е 7 седмици преди полета. По този начин може да се спестят поне 13% от средната му цена. Така твърди проучване на Skyscanner, най-големия сайт, специализиран в сравняване и търсене онлайн на най-изгодните пътувания в света.

Правейки мониторинг на милиони резервации на самолетни полети онлайн, сайтът стига и до друго интересно заключение: най-скъпият период за резервация онлайн на самолетни билети е 21 седмици преди полета.

Разлики според дестинацията на полета

Всяка страна-дестинация има своя „златен период“, през който средностатистически е най-изгодно купуването на пътуване до нея. Например, ако вашата цел е Испания, е добре да знаете, че периода с най-изгодните цени на билети до Мадрид, Барселона и Валенсия е 6 седмици преди пътуването. Така пестите средно около 41 на сто от цената на билета.

Най-изгодният месец за пътуване до Испания като цяло е май – тогава се пестят средно 37 на сто от цената на билета.

Ако мислите да отскочите до Португалия и по-точно до Лисабон, резервирайте онлайн билета си 18 седмици предварително. Така се пестят средно 35 на сто от цената. Най-добрият месец за полет до Лисабон е февруари, тогава е по-евтино средно с 43%.

Ако сте замислили уикенд в Париж или красивите му околности и искате да спестите половината от средната цена на билета, резервирайте около 14 седмици преди пътуването. Най-изгодните полети за Франция са по принцип през януари. Февруари и март също са добри месеци за пътуване от гледна точка на икономии.

За САЩ най-изгодните билети са през февруари. Най-икономичната седмица за резервиране на билети за Ню Йорк е петата седмица на годината, или тази между януари и февруари. Тогава можете да спестите средно около 37% от цената на билета.

Други съвети за по-изгодни самолетни билети

Някои от тези съвети стоят от години на сайта Evtini-samoletni-bileti.net, но никога не е излишно да си ги припомним, особено когато са потвърдени от нова информация 🙂

Много често резервацията на двупосочен билет с две различни самолетни компании е много по-изгодна, отколкото ако е само с една.

Друга тънкост в резервирането на полети е свързана с деня от седмицата, в който правите резервацията. Вторник по принцип не е добър ден за купуването на билети. В сряда и четвъртък е най-изгодно. Ако можете, избегнете петък и неделя. През уикенда купуването на билети е средно със 7% по-скъпо.

Часът от деня също има значение. Сутрин купуването онлайн е по-скъпо, тъй като се предполага, че клиентът го прави от компютъра в офиса и бърза, защото ще пътува по работа. Ако резервирате онлайн следобед, цената е вероятно да е по-ниска – предполага се, че тогава клиентът организира ваканцията си от вкъщи и ще търси най-изгодния билет.

Купуването на изгодни самолетни билети има толкова тънкости, че трима италиански изследователи по икономика провеждат изследване по темата. Според него най-добрият момент за купуване онлайн на билети за Ryanair и EasyJet е около 10 дни преди полетите. Според проучването първоначалната тарифа за даден полет на тези компании е висока. След това започва да спада, като  става най-ниска средно 10 дни преди полета , а през последните дни рязко нараства със съответно 50 и 75%. От изследването става ясно и че Ryanair (за разлика от EasyJet, която присъжда едни и същи средни цени на всички билети) оскъпява билета, ако за полета са останали малко места. За съжаление изследователите не са анализирали Wizz Air, която изпълнява множество полети от България и резултатите биха били интересни…

Бонус трик

За тези, които са стигнали до тук – бонус трик, ако датата на полета ви наближава. Опитайте първо фиктивна резервация за двама души, а след това друга за 25-има. Така ще разберете дали полетът е пълен, или не. Ако разликите в цените за един човек не са големи, значи има доста свободни места, така че тарифата може и да падне. Ако разликата, която букинг системата ви показва е голяма, то вероятно самолетът е пълен, съответно не би било резонно да очаквате по-добра цена през следващите дни.