Category Archives: Любопитно

Как нискотарифните авиокомпании предлагат толкова ниски цени?

Запитвали ли сте се защо за една и съща дестинация и еднакви дати нискотарифните авиолинии като WizzAir, RyanAir, EasyJet и други често дават тарифи няколко пъти по-евтини от традиционните превозвачи? Някои хора мислят, че се постига с ползване на стари самолети, че се пести от поддръжката им, че се плаща малко на персонала и т.н. Други са по-близо до истината, отчитайки, че нискотарифните превозвачи често не летят до основното за крайната дестинация летище и обръщат внимание на не особено удобните часове на излитане и/или кацане. Отговорът обаче има много аспекти и в тази статия ще ги разгледаме в известен детайл.

Накратко – нискобюджетните авиолинии взимат всяка скъпа част от даден полет и я правят по-евтина. Резултатът е, че особено в Европа, по много дестинации нискотарифните превозвачи предлагат цени няколко пъти по-ниски от тези на традиционните авиолинии, както може да се види от скрийншота отдолу:

Цени на самолетни билети до Лондон

Нека видим и точно как става това. Най-важното неща за една авиокомпания са

Самолетите

В годините след атентатите от 11 септември 2001 година, ръстът на повечето авиокомпании се забавя или спира, като повечето компании се борят за оцеляването си. В същото време RyanAir процъфтява и прави огромна поръчка за 151 самолета тип Boeing 737 на невероятно ниски цени. Такива обстоятелства, за щастие, не са чести, но бюджетните авиолинии могат да направят голяма поръчка за нови самолети по всяко време, което означава и голяма отстъпка от цената.

Може би ви се струва странно, че бюджетните авиолинии купуват чисто нови самолети, но тъй като новите самолети са по-ефективни и съответно харчат по-малко гориво, то разликата в цената се изплаща с времето. Ето защо средната възраст на флота на нискотарифните превозвачи е много под тази на останалите. Средната възраст на флота на EasyJet е 4 години, на JetBlue е 4.7 години, на RyanAir е 5 години, а на Spirit Airlines – 5.7 години. Същите цифри за KLM, AirFrance и Lufthansa са съответно 9.4 години, 11.5 години и 12.4 години.

Нискотарифните превозвачи също така обикновено имат само един тип самолет. RyanAir – Boeing 737, a EasyJet и WizzAir ни возят на Airbus A320. Това, освен до по-големи отстъпки от цената, означава също, че пилотите, екипажа, механиците и наземния екипаж трябва да бъдат обучени само за един тип самолет, което пести огромни разходи.

Оборудване на самолетите

В самите самолети бюджетните авиокомпании избягват лукса. Например в RyanAir седалките не могат да се накланят, което сваля първоначалната цена и разходите за поддръжка. На гърба на седалките няма джобове, което означава, че на екипажа ще отнеме по-малко време да подготви самолета между два полета.

Екипажи

Кабинният екипаж често е в началото на кариерата си и получава малко обучение. Разбира се, задължителните инструктажи, свързани с безопасността се минават, но обучението по грижа за клиента е минимално. Също така екипажа често изпълнява множество роли. Докато са на земята, част от екипажа може да проверява билети, докато останалите почистват самолета. По този начин се елиминират няколко позиции, за които иначе биха плащали заплати и осигуровки. На борда екипажа е отговорен за храната и водата, а те рядко са безплатни.

Продажбите на борда

Продажбите на борда са нелош начин да се осигурят допълнителни приходи, като повечето компании оперират като безмитни магазини на борда, а RyanAir продава дори лотарийни билети!

Летища и време на полета

Никога няма да видите RyanAir да лети до основни летища като Лондон-Хийтроу или Париж-Шарл де Гол. Летищата имат определен капацитет на полети, които техните писти и наземни съоражения могат да поемат, така че таксита за ползването на този капацитет растат с нарастване на търсенето. Ето защо често бюджетните авиолинии летят до вторични летища, като за Лондон това са Гетуик, Лутън и Станстед. За Париж това често е Бюве, като летището е на 80 минути с автобус от Париж и технически се намира в различна област на страната.

В много случаи RyanAir и другите нискотарифни оператори са единствените или почти единствените, ползващи летището, което им дава огромно предимство при преговорите. Те често взимат малки регионални летища и ги ребрандират, изисквайки ниски такси, тъй като ако си тръгнат оттам, летището загива.

Ако за дадена дестинация няма удобно алтернативно летище, нискотарифните авиолинии ще летят до основното летище, но най-често в по-малко натоварените, съответно и по-неудобни, часове на денонощието. Тогава таксите за кацане за ниски, а вероятността за забавяния на самолети – по-малка.

В повечето случаи при кацане няма да достигнете до сградата на летището по ръкав, а ще бъдете извозени с автобус или дори пеша (за малки летища), тъй като ползването на ръкав се заплаща по-скъпо.

Летателни часове

Бюджетните авиолинии летят нон-стоп, 24 часа в денонощието. Например, за един ден, един самолет лети от Брюксел до Копенхаген, от Копенхаген до Брюксел, от Брюксел до Прага, от Прага до Брюксел, от Брюксел до Ним, от Ним до Брюксел, от Брюксел до Тревиозо, от Тревиозо до Брюксел. Това са общо 8 полета за 24 часа.

За евтините полети спомага малкото време между кацане и излитане – обикновено не повече от 45 минути, което понякога води до закъснения и оставя много малко време за почистване на самолета. Това обаче означава, че самолетът прави пари нон-стоп, а пасажерите не плащат допълнително за времето, в което самолетът не лети.

Моделът от Точка до Точка

Повечето традиционни авиолинии имат т.нар. хъбове, или центрове, от които излитат и кацат повечето им самолети. За British Airways това е Лондон, за AirFrance – Париж, за KLM – Амстердам и т.н. За да стигнете където и да е, с тези авиолинии, трябва да се свържете през центъра им. Например, полетът то Рен до Ница не е директен, а става с прекачване в Париж.

Бюждетните авиолинии се стараят да обслужват с директни полети много двойки дестинации. Това също така означава, че много от дестинациите имат полети само няколко дни в седмицата.

Най-евтините авиолинии дори не позволяват връзка между техни полети, тъй като трансфера означава допълнителни разходи за прехвърляне на багаж, по-сложна билетна система и компенсиране на клиенти в случай, че първия им полет закъснее и не успеят да хванат връзката си.

Билетите

Почти е невъзможно да получите самолетен билет от жив човек, когато става въпрос за нискотарифна компания. RyanAir таксува 45 евро, ако не си разпечатате билета вкъщи, а EasyJet и други превозвачи използват изцяло автоматизирани гишета, което отново намаля разходите за персонал.

Колко пари всъщност правят нискотарифните превозвачи?

Маржът не печалба на повечето нискотарифни авиокомпании е няколко пъти по-висок от този на традиционните. Например маржът на EasyJet е 11.5%, на WizzAir 10.2%, на RyanAir цели 24.1%! За сравнение маржът на Lufthansa е около 4%, на British Airways е 7%, а на Air France само 2.15%.

В допълнение на горните неща, традиционните авиолинии изпитват трудности да развиват мрежата си, тъй като всяка нова отсечка, която искат да покрият, трябва да има значителен пътникопоток, защото основните им клиенти са пътуващите по бизнес. Тъй като бюджетните авиолинии са ориентирани повече към туристите, всяка линия, която отворят, става автоматично популярна дестинация, просто защото е възможно да се стигне дотам с много евтини полети.

Традиционните авиокомпании се опитват да конкурират бюджетните превозвачи през годините, като създават дъщерни компании, които да оперират като нискотарифни такива. Transvania на AirFrance и Eurowings на Lufthansa са такива примери, но и двете губят огромни количества пари. Това, което европейските превозвачи забравят, е че американските им колеги вече са минали по този път. Delta Airlines създава Song, която се проваля. US Airways създава Metrojet – друг провал. United Airways създават Shuttle – още един провал и фалит, след което следва нов опит – Ted, който отново свършва с провал.

Причината RyanAir, Easyjet и WizzAir да успяват там, където други се провалят е техния размер, броя самолети и възможността им да преговарят от позиция на силата. От гледна точка на нас, пътниците, всяка конкуренция между авиокомпаниите, дори и провалените опити за нискобюджетни превозвачи, е полезна, тъй като сваля цените на самолетните билети.

25 Любопитни Факта за Летенето със Самолет

Вече почти няма човек, който да не е летял със самолет. Някои имат зад гърба си 5-6, може би 10 полета и за тях летеното не е особено преживяване. Дори и летелите десетки пъти обаче ще научат нови любопитни и полезни факти за полетите със самолет от тази статия. Някои от тях може да са ви полезни при резервацията на следващия ви самолетен полет, а други просто ще ви накарат да се усмихнете 🙂

За полетите и самолетните авиокомпании

 1. Сутрешните полети са по-гладки – с по-малко турболенции. Причината е, че земята още не се е нагряла и съответно в атмосферата няма условия за турболенция. Също така при сутрешен полет е по-малко вероятно да минете през гръмотевична буря, тъй като те обикновено се развихрят следобед или вечер.
 2. Кацането на мокра писта почти винаги е по-твърдо. Самолетите нарочно кацат така, за да избегнат аквапланиране. Ето защо няма нужда да недоволствате следващия път като кацнете малко по-твърдо, ако пистата е мокра – напротив, благодарете на пилота, че не е позволил машина, тежаща десетки тонове, да се плъзне неконтролируемо по пистата. Както казват пилотите, кацането е просто „контролирана катастрофа“, а също и „всяко кацане е добро кацане“.
 3. Обявената продължителност на полета обикновено е повече от реално необходимата, с цел да се поддържа добра статистика за полети, извършени навреме. Така, ако полета отнема 1 час, времето за пътуване ще бъде обявено на час и 15 минути, така дори при известно закъснение спрямо оптималното време пак ще стигнете в рамките на обявеното.
 4. Ако самолет бъде отвлечен, един от начините за екипажа да сигнализира на летището за проблема е като вместо да отбие самолета по първото възможно отклонение продължи до края на пистата, спре и остави задкрилките пуснати.
 5. Не винаги авиокомпанията, с която пътувате, реално изпълнява полета, притежава самолета и е наела и обучила екипажа. В много случаи две или повече авиокомпании оперират един полет, или голяма авиокомпания наема регионална такава като подизпълнител, като понякога това не личи по нищо, освен ако не попитате изрично екипажа.
 6. Най-неудобните седалки в самолета са тези на стюардите – малки, сгъваеми и под ъгъл 90 градуса. Нерядко може да се видят стюарди, предпочитащи да си почиват седнали директно на пода в стаичката си.
 7. Самолетите имат клаксони, които използват, за да алармират наземните екипажи при лошо време.

Реактивен двигател на пътнически самолет

За безопасността на самолетните полети

Много пътници се страхуват от летеното със самолет, но всъщност статистиката е в полза на пътуващите със самолет. Например в САЩ шансът да умрете от сърдечно заболяване е 1 от 2, инцидент с колело – 1 на 88 000, от торнадо 1 на 450 000, от светкавица – 1 на 1.9 милиона, от самолетна катастрофа при пътнически полет – 1 на 7 милиона…

 1. Няма по- и най- безопасно място в самолета. При авария или катастрофа всичко зависи от конкретната ситуация. Ако обаче искате по-меко возене, местата близо до крилата са по-добри (по-малко сътресения и друсане).
 2. Не трябва да пътувате, ако имате тежка простуда или грип, които възпрепятстват дишането ви. Разликите в налягането при кацане и слизане могат сериозно да увредят ушните ви тъпанчета и дори да доведат до оглушаване до живот.
 3. Много хора се страхуват от светкавици, удрящи самолета. Реално всичко, което ще чуете е силно „дум“ и за самолета няма да има никакви или почти никакви последствия. Самолетите имат малки гръмоотводи по корпуса си и специална мрежа от медни проводници, които безопасно да отвеждат светкавиците. Всъщност самолети биват удряни от светкавици редовно и на практика няма случаи на сериозни щети.
 4. Маските с кислород могат да ви осигурят въздух за около 15 минути. Бързата реакция при декомпресия е ключова, тъй като иначе ще загубите съзнание за 15-20 секунди. Винаги слагайте първо своята маска, а едва след това окажете помощ на хората до вас.
 5. Има няколко причини екипажа да ви моли да вдигнете пластмасовите щори на прозорците при излитане или кацане. Излитането и особено кацането е частта от полетите, в която се случват най-много произшествия. През деня щорите се вдигат, за да свикват очите ви с външната светлина, така че в случай на авария очите ви бързо ще се приспособят към външната светлина. При полет през нощта при излитане и кацане светлините в самолета се затъмняват със същата цел. Освен това вдигнатите щори позволяват на пътниците да забележат проблем със самолета и да сигнализират екипажа. Също така вдигнатите щори ще помогнат на наземните екипи при една спасителна операция да виждат отвън какво става в самолета.
 6. Турбуленцията не е опасна за самолетите – корпусите им са направени да устояват на подобни сътресения без проблем. В повечето случаи пилотите заобикалят турбулентните зони, за да не причинят излишен дискомфорт или страх у пътниците. Истински проблем е, когато самолетът се натъкне на възходящо въздушно течение, което през нощта не се вижда на радара. Пилотите го описват като да минеш през „легнал полицай“ с 500 км. в час.
 7. Ако се случи проблем и откаже двигател на самолет с два двигателя, той може да продължи да лети поне час съвсем нормално с тягата от работещия двигател. Ако откажат всички двигатели, при височина 11 000 м. много самолети могат да планират в продължение на 60-70 км., като повечето полети са планирани така, че да има летище на такава дистанция (разбира се, не важи за презокеанските полети).
 8. Истинската причина да ви карат да приберете лаптопа и другите си портативни устройства при излитане и кацане е, че при по-тежко такова, предметът може да излети и да развие скорост от 50км. в час, преди да се удари в нещастен пътник някъде пред или зад вас.

Самолети, светкавица

За храната, водата и тоалетните на борда

 1. Пийте само бутилирана вода и напитки на борда. Никога не пийте от водата в тоалетните на борда. Същото може да се препоръча и за кафето и чая, тъй като водата, с която се правят в много случаи е от резервоари, които се почистват рядко. През 2002 г.Wall Street Journal извършва тест на водата от 14 различни полета и открива нива на замърсеност с бактерии „десетки, понякога стотици пъти над нормите на правителството на САЩ“.
 2. Храната, която се сервира по време на повечето полети е замразена, като може да я получите до 72 часа след приготвянето ѝ.
 3. Тоалетните на борда могат да бъдат отключени отвън – дръжката за отключване обикновено е скрита под надписа „Тоалетна“. Ако искате да поиграете на „ку-ку-дзак“ с някой в тоалетната, може да пробвате, но имайте предвид, че най-вероятно няма да получите разбиране 🙂
 4. В никакъв случай не пускайте водата на тоалетната докато седите на нея. Вакуумната сила е толкова силна, че може да изкара вътрешностите ви от тялото ви, както и да строши кости. Има мерки против това, разбира се, но по-добре не ги тествайте. Ако се интересувате за повече подробности относно работата на тоалетните в самолета и какво се случва със съдържанието им, като например това, че то се ускорява като болид от Формула 1, вижте това кратко клипче от Smithsonian:

За пилотите и екипажа в търговските авиолинии

 1. Пилотите често си поспиват, особено на междуконтинентални полети. Смените им са дълги, а и реално веднъж излетял самолетът се управлява 99% от автопилота, съответно основното занимание на пилотите е да се чудят как да убият времето. Разговорите и клюките, както и четенето на книжки и игрането на игри на телефона са интересни само до едно време. По думите на един пилот, „няма честен колега, летял междуконтинентални полети, който да не е събуждал посред полета, за да установи с ужас, че и колегата му си подремва“.
 2. Пилотите не ядат същата храна като пътниците. Също така на капитана и помощник-капитана се сервира различно меню. Причината е, че ако има някакъв проблем с храната в менюто на пилотите, има опасност и двамата да получат хранително отравяне и да не могат да управляват самолета. С различните менюта този риск значително се намалява.
 3. Не малко пилоти, особено летящи в САЩ, носят оръжие в себе си. И пилотите и екипажа на много авиокомпании преминават обучение по самоотбрана.
 4. До 10-15 години може да няма нужда от пилоти въобще. И в момента основната работа на пилота е да излети и да кацне, а с въвеждането на системи за автоматизиране на тези процеси на все повече самолети и летища, тази нужда отпада. По думите на настоящи пилоти, все по-често в пилотската кабина може да се чуе въпросът „И какво прави сега?„, отправен с поглед към оборудването пред тях.

Пилотска кабина на пътнически самолет

Други любопитни факти:

 1. Понякога авиопревозвачите превозват породистки(състезателни) коне в карго отделението. Обикновено конят е придружаван от гледач и/или други животни, които да му правят компания, за да не изпитва стрес. Откачил от страх елитен кон може да нанесе сериозни поражения и за целта придружителят често е въоръжен с пушка с болт, с който да умъртви коня, ако последния стане неуправляем. Разбира се, никой не иска това и такива случаи са изключително редки, но има прецеденти, най-известният от които е при транспортиране на кон за Олимпийските игри в Токио (1964).
 2. Донякъде в продължение на горното – като пътник нямате никаква представа какво се превозва в товарния отсек на самолета, в допълнение на чекирания багаж. Може да са експлозиви, наркотици, замразени трупове, змии и др.

Нядаваме се, че горните факти са ви заинтригували и забавлявали, а някои от тях са ви били и полезни. Ако е така – споделете с приятели, а при планирането на следващия си полет потърсете изгодни самолетни билети в Evtini-Samoletni-Bileti.net!

Типове хора според багажа

Чудили ли сте се как изглеждате отстрани докато приготвяте багажа си и дали има и други като вас? Ето няколко от най-често срещаните типове хора, що се отнася до стягането на куфари:

 

 

1. Ами ако…?

„Ами ако завали в Сахара точно когато ние отидем“, „ами ако напълнея 5 килограма за два дена и дрехите ми отеснеят“, „ами ако температурите се окажат с 20 градуса по-високи от прогнозите“… Разпознахте ли се? Е, може би е малко преувеличено, но, също като вас, много хора започват всяко второ изречение по този начин, когато се чудят какво да приготвят за пътуването си. Резултатът? Претъпкани куфари и чанти, които без помощ посмъртно не бихте могли да пренесете до желаната дестинация. Не се притеснявайте, не сте сами!

2. Минималистът

Така биха ви описали, ако сте от хората, които, независимо къде и за колко дълго отиват, винаги имат още място в куфара си – за сувенири, подаръци и неочаквани покупки. Това не ви пречи обаче всеки ден да сте в различни дрехи и обувки и да изглеждате чудесно, смайвайки всички с фокусническите си способности! Вероятно не си падате по спортовете или изкуствата, но пък със сигурност знаете как да си осигурите спокойна и безоблачна почивка.

3. Чанти, чанти, чанти…

Ето и един вид хора, които всъщност или нямат куфари, или не ги ползват. Ако сте от тях, ето как протича едно приготвяне на багаж – подреждате всичко необходимо в една малка чанта и възкликвате в екстаз: „Да! Чудесно!“, после продължавате с работата си. След известно време се сещате: „А, да, трябваше да взема и нещата за плаж… е нищо, какво е още една чанта“. Разбира се, забравили сте и официалното си облекло за сватбата на 7-мия си братовчед, но това е лесна работа, защото все още ви се намират свободни чанти някъде в мазето. Докато се усетите багажът ви изглежда все едно седемте джуджета и семейството на чичо Скрудж са тръгнали на почивка заедно. Е, какво толкова, винаги ще се намери място за още една чантичка.

4. Консултиращият се

Ако сте от хората, които може би не са питали само куфара си за съвет при приготвянето на багажа си, то семейство, приятели, малки и големи, никой около вас не е достатъчно надалече или твърде некомпетентен, за да бъде помолен за напътствие. „Отива ли ми тази блуза“, „трябват ли ми по-топли дрехи“, „сещаш ли се какво още трябва да взема“ са само част от въпросите, на които вашите близки трябва да отговарят преди всяко пътуване. Стига да им осигурявате заплата с добавки, едва ли ще имат много против.

5. Тревожният

Ако сте от хората, които приготвят багажа си седмица преди пътуването, то вие попадате в тази категория. Не обичате излишните неща, всичко е перфектно подредено и не си позволявате да оставяте каквото и да било за деня на пътуването. Приключения като „открий паспорта в последната минута“ и „събери 25 комплекта дрехи в един куфар за 5 минути“ не са ви по вкуса. Какъв по-сигурен начин почивката да мине по план?

6. За всеки ден по нещо

Ако се вписвате в тази графа, то това може да означава само едно – още преди да заминете вие прекрасно знаете как ще протече всеки един ден от пътуването ви. Багажът ви е подреден по дни, лишен от излишни неща и имате план за използването на всяка една вещ в куфара. Военните могат да завиждат на организираността ви, а врачките – на точните ви познания за следващите няколко дена.

7. Спонтанният оптимист

Дори и да не сте от тези хора, едва ли е трудно да си ги представите – социални, спонтанни, вечно търсещи приключения и… вечно отлагащи досадните задачи. Ако се вписвате в тази група, значи знаете за какво става въпрос. Не пестите време от партита или други забавления и винаги търсите следващото приключение – че кой има време за организиране и подреждане, тези неща винаги могат да почакат. Сещате се, че ви трябва и багаж, час преди излитането на самолета, но това не е проблем – нали всичко се намира някъде в шкафовете и чекмеджетата… или по рафтовете, масите… май забравихте и нещо на пода. Дано поне да не е паспорта.

Разпознахте ли се в някой от типовете, които сме подбрали? Ако не, можете да споделите в коментарите.

 

Забавни истории – пътуване със самолет

През погледа на туристическия агент

Ето с какви неща се сблъскват по време на работния си ден туристическите агенти по света.

 

 

 

„Веднъж клиентка се интересуваше дали може да си резервира място до пътеката, за да не й се разроши косата от вятъра през прозореца.“

„Клиент се обади бесен от Орландо, Флорида, във връзка с екскурзия, която бяхме организирали там. Като го попитах какъв е проблемът, той отговори, че е очаквал стая с гледка към океана. След като му обясних, че Орландо е в средата на щата и не се намира до океана, отговорът му беше: „Не ме лъжете! Видях картата и Флорида е много тесен щат!“

Флорида наистина е тесен щат!

„Мъж се обади с молба да му наемем автомобил в Далас. Като погледнах офертата, видях, че престоят му в Далас е само един час. Обадих му се да го питам защо му трябва кола. „Чух, че летището там е много голямо, така че реших да наема кола, за да спестя време от придвижването между портите.”

„Клиент се обади с въпрос „Как да разбера на кой самолет да се кача?“. Попитах го какво има предвид. Той отговори: Казаха ми, че полетът ми е номер 823, но на никой от тези самолети няма номера!

„Клиент от САЩ искаше информация за екскурзия до Хавай. След като чу цените попита: „А няма ли да излезе по-евтино ако летя до Калифорния и от там хвана влак до Хавай?“

ЖП линиите просто не се виждат на тази снимка

„Бизнесмен се обади с въпрос какви документи ще му трябват, за да пътува до Китай. След като обсъдихме всичко друго му намопних, че ще му трябва и виза. Реакцията беше: „О, не, не ми трябва, бил съм в Китай четири пъти и никога не ми е трябвала!“. След като проверих отново информацията и му се обадих да потвърдя, че ще му е необходима, той отговори: „Вижте, бил съм в Китай четири пъти и винаги приемат Американ Експрес!“

 

Двама клиенти разглеждат оферти и си говорят:

Клиент 1: „Наистина ли, Париж е в Европа?

Клиент 2: „Ами да, ти какво си мислеше, че е в Азия?“

Клиент 1: „Не знам, в училище не внимавах много по геометрия…“


 

Самолетен персонал, който не взима нещата насериозно

Ето и няколко оригинални начина за съобщаване на различна информация от екипажа на пътниците:

„Може да има 50 начина да напуснете любовника си, но има само 4 да напуснете този самолет…“

„На излизане от самолета, моля вземете всички вещи със себе си. Това, което остане, ще бъде разделено поравно между екипажа. Моля, не оставяйте деца и съпрузи. Последният, който напусне самолета, трябва да го почисти.“

Преди излитане: „Наша привилегия е да имаме едни от най-добрите служители в индустрията – за съжаление нито един от тях не е на този полет.“

Преди полета. Служител на Southwest Airlines: „Добре дошли на полет – до – . За да закопчаете колана си, пъхнете металното ушенце в токата. Работи като всеки друг колан и ако не знаете как да си служите с него, значи не трябва да сте на публично място без придружител. В случай на внезапна загуба на налягане в кабината, кислородна маска ще падне от тавана. Спрете да крещите и я поставете на лицето си. В случай, че пътувате с малко дете, първо сложете своято маска и после – неговата. Ако пътувате с две малки деца, вземете решение кое обичате повече. Времето в – е 10 градуса с разкъсана облачност, но ще се постараят да я зашият преди да пристигнем. Благодаря ви и не забравяйте – никой не обича вас и парите ви повече от Southwest Airlines!“

 

5 най-дразнещи типа пътници в самолета

Шоуто на Джими Кимъл е направило чудесен скеч с 5-те типа най-дразнещи пътници според един от американските портали за самолетни билети. Можете да го видите отдолу:

А това са бонус категории дразнещи пътници и от нас:

„Спящия“ – малко неща са по-дразнещи от това човека до вас да спи по време на полета и да хърка звучно или да се върти неконтролируемо. Ако пък се облегне на рамото ви и пусне лига…

„Меломана“ е човек със слушалки, който обаче си е надул музиката толкова силно, че се чува на метри около него.

И класиката на всички времена – ревящото бебе или дете. Това няма нужда от допълнителни обяснения.

Evtini-samoletni-bileti.net ви пожелава приятни полети и по-малко сблъсъци с горните типажи 😉

Нови тенденции в туризма и топ дестинации през 2015-та

 

 

 

 

 

Всички искаме да се освежим

Здравето и свежият външен вид се оказват все по-важни и търсени в съвременното ежедневие. А заедно с тях и пътешествия, осигуряващи почивка и подмладяване. Такива почивки се предлагат както от скъпи курорти, така и в отдалечени кътчета с цени по джоба на всеки. Някои от най-популярните СПА дестинации се намират в Азия, Нова Зеландия, Чехия, Исландия и Турция. Турция е една от най-богатите страни в света на минерални извори – над 1300, а в Исландия има около 800 горещи извори, като 85% от местното население използва тази вода в домакиствата си. От летището в Рейкявик до Синята лагуна, едно от първите спа селища в света, се стига само за 20 минути с кола.

Синята лагуна

 

Технология, която обличаш и услуги, базирани на твоето местоположение

Бъдещето идва при нас със следващия полет. Авиокомпаниите все по-често прибягват до нови технологии, за да ангажират пътниците и да имат лесен и качествен контакт с тях. От очилата на Гугъл, през „умните“ часовници на Сони, Японските авиолинии се стараят да бъдат крачка напред. В момента имат съвместен проект с гиганта Сони за разработване на бордни карти като част от „умните“ часовници (smartwatches).

Що се отнася до самите пътници, малките удобни фотоапарати, които можем лесно да закачим за дрехите или тялото си, като GoPro и Autographer, стават все по-популярни и гаранция, че ще уловим всеки един момент от пътешествието си. С помощта на интернет пък, вече е учудващо лесно да се сдобием с най-изгодните оферти за спане и забавления в момента на пристигането си в дадено населено място, можем да открием най-близкия банкомат или място за хранене. Получаването на информация може да е следствие от нашето търсене в мрежата или от т. нар. push-based технология, която позволява да получаваме полезна информация на база нашите данни, търсения и локация – като купони за отстъпка, промоции, реклами и други.

По-добри условия при летене

През 2015-та се очаква чувствително повишение на комфорта при летене. Великобританската компания Thomson Airways ще снабди самолетите си със сепарета, побиращи до 6 души. Двойните седалки ще включват и трета, която ще може да се приспособи за маса. В същата посока се движат и различни азиатски и северноамерикански авиокомпании, които ще предлагат по-широки места за пътниците си и повече възможности за усамотяване и спокойно пътуване.

Какво да посетим?

Алпите

През юли месец тази година се навършват 150 години от първото изкачване и община Цермат в Швейцария ще организира фестивали, представления на открито, включващи театри и концерти, и спортни събития (списък с всички събития от април до септември). От друга страна, филмът The Sound of Music, чието действие се развива в Австрия, навършва 50 години и в съседката на Швейцария ще можете често да му се наслаждавате. По този случай ще има изложби, екскурзии и музикални изяви.

Разбира се феноменът „Замръзналото кралство“ също ще допринесе за туристическата лавина, която се очаква да залее региона. Този път хората, търсещи респектиращи и вдъхновяващи гледки, ще могат да видят невероятните планини на живо.

 ceresole-407203_1280

Исландия

Исландия е наистина гореща дестинация. „Тайният живот на Уолтър Мити“ със сигурност помогна за изстрелването на ледената държава с горещи извори в първите места на списъците с популярни дестинации. Във филма известният холивудски актьор Бен Стилър се спуска със скейтборд през невероятните планински пейзажи на страната. Друго забележително събитие, събрало погледи от целия свят, беше изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл през 2010-та. Това причини спирането на над 100 000 полета над околността. Противоположно на това, изригването на Бардарбунга миналия август доведе до множество полети с туристически цели в максимална близост до вулкана. Вследствие на това интернет беше залят от безброй невероятни снимки и видеа.

 

Литва

Макар и да се очаква леко покачване на цените, въвеждането на еврото от януари тази година със сигурност ще отвори вратите за много хора, които не обичат да обменят и пресмятат валути. Литванската бира е с всеизвестни вкусови качества, а кухнята е свързана с местните обичаи и е по джоба на всеки. Куронският бряг (англ. the Curonian Spit) е уникален плаж, защитен от ЮНЕСКО. Той е дълъг 98 км и отделя Куронската лагуна от Балтийско море. Част от него принадлежи на Русия.

Бали, Индонезия

С това, че Индонезия се намира на границата между Азия и Австралия, тя си печели много посетители. Държавата е богата на най-различни растителни и животински видове, характерни и за двата континента. Остров Бали изобилства с природни и културни забележителности – минерални извори, плажове, островчета и места за гмуркане, храмове и клубове. „Бесаки“ е храмов комплекс, съдържащ над 20 храма, и със сигурност заслужава вашето внимание. Ако пък си падате по СПА процедурите, Бали със сигурност е мястото за вас – като световна СПА столица, островът предлага огромен брой места, където можете да разпуснете и да се насладите на най-различни видове масажи. Разбира се, за феновете на сърфирането, танците, припичането на слънце, шопинга и нощния живот, винаги ще се намери нещо!

 

 

9 начина да убиете време при престой на летището

Двама приятели изпускат полета си (поради твърде кратко време за прекачване, нещо, което трябва да избягвате не само поради тази причина, а и защото багажа ви също може да изпусне полета…) и имат девет часа на разположение. Това им дава доста време да помислят какви са най-интересните и забавни начини да се убие време на летището.

Видеото с доста забавния, според нас, резултат, може да видите отдолу:

260 авиокомпании вече могат да приемат плащания в BitCoin

Ако имате виртуална валута или планирате да закупите такава, то съвсем скоро опциите ви за разплащане за самолетни и железопътни билети рязко ще се увеличат. Биткойн компанията БитНет обяви партньорство с UATP, благодарение на което над 260 авиокомпании ще могат да приемат разплащания в най-употребяваната криптовалута – BitCoin. UATP е глобална мрежа за разплащания, собственост на водещи авиокомпании.

Списъкът с компаниите, коите ще могат да приемат Биткойн включва: Aeromexico, Air New Zealand, American Airlines, Austrian Airlines, China Eastern Airlines, Delta Air Lines, EL AL Israel Airlines, Etihad Airways, GOL Linhas aereas inteligentes S.A., Hahn Air, Japan Airlines, Luhfthansa German Airlines, Malaysia Airlines, Qantas Airways, Shandong Airlines, United Airlines and US Airways. Освен авиокомпании в сделката са включени и железопътни компании в Северна Америка (Amtrak).

Сделката не означава, че всички авиокомпании ще приемат Биткойн автоматично, но означава, че има изграден лесен за ползване интерфейс, чрез който такива плащания ще могат да се осъществяват с минимални допълнителни усилия, стига авиокомпанията да пожелае това. Сделката е в посока, в която и BitNet и UATP работят – намаляване на транзакционните такси и на разплащателните измами.

Според изпълнителния директор на БитНет, Акиф Кан, ниските транзакционни такси и по-ограничените възможности за измама означав, че авиокомпаниите имат стимул за използването на виртуалната валута. С настоящето партньорство бариерата за приемане на плащания в биткойни е силно намалена и Кан се надява авиокомпаниите да направят следващата стъпка и да започнат разплащания с Биткойн.

Забавни реклами на авиокомпании

Авиокомпаниите и хората в авиационния бранш имат доста добро чувство за хумор, или поне са имали доскоро 🙂 Дали ще се заядат с пилотите, стюардесите и кабинният екипаж, пътниците или с всичко наведнъж, резултатите са повече от забавни, както ще се уверите сами.

Направихме колекция от подбрани реклами на авиокомпании, които със сигурност ще направят денят ви по-усмихнат:

Континентъл Ейрлайнс, САЩ, колекция от реклами:

Колекция от реклами за по-палавите сред пътниците:

British Airways, Великобритания:

„Има причина нашият екипаж да преминава 1200 часа обучение“

Реклама на южноафрикански портал за резервация на самолетни билети и пътувания: „Сега с повече място над пасажерите“.

Леко нецензурен, но все така забавен клип на неизвестна за нас авиокомпания:

Надяваме се горните клипове да са усмихнали деня ви колкото и нашия. За още по-големи усмивки може да посетите Evtini-samoletni-bileti.net, където винаги ви очакват най-добрите цени на самолетни билети.

Ще застанете ли под кацащите самолети?

Летището на остров Свети Мартин (част от Карибските острови) е една от най-известните в света, не с друго, а с местоположението на пистата си. Пистата е само на метри от плажа Мохо, съответно кацащите самолети прелитат на метри над главите над плажуващите там.

Любителите на силните усещания могат да застанат точно под самолета и да изпитат какво е огромен Боинг да прелети малко над главата ти. Опашните ветрове от реактивните двигатели не са за подценяване, както се вижда от клипа отдолу:

Бихте ли застанали под кацащ самолет на пистата на Св. Мартин?

P.S. Излитането е не по-малко забавно, ако си падате по екстремните усещания: